prognoze

Prognoză meteo 13 februarie 2019–câțiva fulgi prin București!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne va găsi sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Dorit. Din punct de vedere al fronturilor, țara noastră va fi sub influența unui câmp de ocluziune.

Temperaturi :

– Urmează o noapte în care valorile minime vor coborî sau se vor apropia de pragul gerului în zonele montane (-8 spre –10, –12 grade), Transilvania, Maramureș (-4 spre –6, –8 grade). Minime negative vom avea și în nordul și centrul Moldovei, vestul Dobrogei, Oltenia, Banat și Crișana (-1 spre –3, –4 grade). Ceva mai bine va fi prin sudul extrem al Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și restul Dobrogei, unde avem valori de la 1 spre 3, 4 grade. Maximele rămân sub 0 grade în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), dar și prin Transilvania și Maramureș (-1 spre –3, –4 grade). În restul țării vom avea maxime de la 1 spre 3, 5 grade, izolat spre 6 – 8 grade prin sudul Moldovei și sud-estul Munteniei.

minime13februarie

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nebulozitate joasă în zona Orientalilor, Meridionalilor, Apusenilor, nordul Moldovei dar și prin Muntenia (centru și sud) au nordul Dobrogei. Până la orele dimineții nebulozitatea se extinde în Moldova și Transilvania. La amiază vorbim deja de un cer mai mult senin în mare parte din țară, iar norii joși îi mai regăsim în zona Meridionalilor, sudul Transilvaniei, prin Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei. Până spre seară cerul se degajă de nori, dar pentru scurt timp, cel puțin în nordul țării, unde aceștia revin la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ceață prin Cluj, Bihor și Hunedoara, dar și prin Covasna și Vrancea. Până dimineața avem condiții de ceață pe arii extinse în zonele montane

Precipitații:

– La începutul nopții avem precipitații prin Bihor, Hunedoara, Brașov, Covasna, estul județului Vrancea, sudul județului Sibiu, nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova (ninsori). Ninsori pot fi și în sudul județului Argeș, ploi și lapoviță prin Dolj, Olt, Teleorman, ploi și posibil lapoviță prin Călărași, Ialomița, Ilfov (inclusiv București) respectiv sudul județelor Argeș și Prahova. Odată cu înaintarea în noapte ninsorile se extind în Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, ninge și în Maramureș și nordul județelor Suceava și Botoșani, prin Arad, Bihor și Sălaj, respectiv în zonale montane din Sibiu, Brașov Argeș, Covasna și Buzău. În zona Bucureștiului predomină încă lapovița. În zona Teleorman – Dâmbovița – Giurgiu va ninge moderat vreme de 3 – 5  ore (interval 03 – 07 dimineața). Spre dimineață va ninge slab și în București. Până la orele prânzului, precipitațiile ne părăsesc prin Oltenia. Ninsori slabe mai sunt posibile la finalul intervalului de prognoză, prin județul Botoșani.

Vânt:

– Vântul rămâne nervos prin zonele montane, acolo unde vom avea rafale de 80 – 100 km/h, care vor viscoli zăpada, dar după amiaza vom avea intensificări și prin sudul Moldovei, unde avem rafale de 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 24 de ore au readus strat de zăpadă în Transilvania (2 – 8, 10 cm, cu 20 cm la Târnăveni). Se pare că un nor special a avut și stația de la Bârnova, singurul loc din Moldova unde a nins, și chiar 12 cm în plus.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o ameliorare din punct de vedere meteo, cel puțin după orele prânzului. Până atunci avem parte de precipitații (ploi, lapoviță și ninsori), de vânt puternic mai ales în zonele montane, care va viscoli zăpadă), de temperaturi aproape de pragul gerului pe timpul nopții. Nu lipsește nici ceața din peisaj.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PAmSd4_GkYw&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *