prognoze

Prognoză meteo 11 februarie 2019–reapar precipitațiile, vântul, extrem de nervos!

Context sinoptic:

– Mâine, în regiunea țării noastre ne vom afla sub influența directă a ciclonului Uwe, iar la finalul intervalului de prognoze unul din centrii barici ai acestuia se va afla chiar în estul țării noastre. Din punct de vedere al fronturilor, la început avem parte de un front rece dinspre vest spre est, pentru ca la finalul intervalului să fim influențați de un front de ocluziune, urmat de unul cald, cu deplasare est – vest.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori negative în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și zonele montane, cu valori de la –1 spre –3, –5 grade, izolat spre –6, –8 grade pe crestele montane. În Dobrogea, vestul Transilvaniei, Maramureș, dar și prin sudul extrem al Munteniei, zona de Curbură, vom avea parte de minime de la 1 spre 3,5 grade. Cel mai cald va fi la noapte în Banat și Crișana, unde se așteaptă valori de 6 – 8 grade. Ziua de mâine aduce valori de temperatură maxime mai ridicate decât în zilele precedente. Rămânem cu valori negative pe crestele montane (-1 spre –3 grade), în timp ce în restul regiunilor montane vom avea valori de la 1 spre 3,4 grade. Pentru restul țării așteptăm maxime de la 6 spre 8, 10 grade, iar în Banat și sudul Transilvaniei se pot atinge chiar și 12, 14 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până spre orele dimineții, nebulozitatea joasă se manifestă timid mai ales prin zona Maramureșului. De la primele ore ale dimineții și până la prânz norii joși pun stăpânire pe Banat, Crișana, Maramureș și Apuseni. Odată cu orele amiezii și seara, până la finalul intervalului de prognoză, nebulozitatea are o deplasare NV – SE și se extinde astfel și în Transilvania, Meridionali, Oltenia.

Ceață:

– Ceața nu pare a fi un fenomen cu care să ne intersectăm pe parcursul zilei de mâine, poate doar spre finalul intervalului de prognoză, prin județul Argeș, să fie condiții pentru un scurt episod de ceață.

Precipitații:

– Încă de la primele ore ale nopții intrăm sub influența unui front de precipitații foarte bine conturat, care își va face simțită prezența la început prin Bihor și Satu Mare (cu ploi). Prin Maramureș avem parte de ploi (vestul regiunii) și ninsori (centru). Ploi avem și prin Sălaj. Până la orele dimineții ploile se extind și în Arad și Timiș. Pe tot parcursul dimineții și până la prânz, plouă moderat în Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, plouă și prin Cluj, avem ploaie, lapoviță și ninsoare în nordul județului Alba, la fel și prin Maramureș. După amiaza ploile ajung și prin Hunedoara, dar și prin nordul județului Alba, prin sudul Clujului și nordul Bistriței Năsăud avem și lapovițe și ninsori. Ninsori avem și prin zona Munților Banatului. Continuă să plouă moderat toată după amiaza în Banat, Crișana, prin Maramureș și nordul Orientalilor, respectiv Apuseni și Munții Banatului avem și lapoviță și ninsoare. Ploile se extind și spre Oltenia, în Mehedinți și Dolj. Odată cu orele serii frontul de precipitații are deplasare NV – SE astfel că precipitațiile se extind și în Transilvania: ploi în sudul județului Bistrița, lapoviță și ninsori în NE județului, ploi în Mureș ( cu posibilitate de  lapoviță în estul județului). Ploi avem și în Sibiu, Brașov, Harghita, Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Botoșani, Suceava, Neamț. Tot de ploi vorbim și prin Olt sau Teleorman. În regiunile montane din Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș Severin, Bistrița, Suceava, Maramureș, Hunedoara, Sibiu, Alba, Cluj avem parte mai ales de lapoviță și ninsori. Nu este exclus să avem parte inclusiv de ploaie care îngheață, mai ales prin Neamț și Harghita.

Vânt:

– Vântul va fi o problemă pe parcursul zilei de mâine, cu rafale destul de nervoase în multe zone: în zona Meridionalilor vom avea 70 – 90, 100 km/h, în sudul județelor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Constanța, dar și prin Bacău, Vaslui, Mureș, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Arad se pot atinge la rafală 50 – 60, chiar 70 km/h. Spre finalul intervalului mai avem intensificări doar prin zona Meridionalilor și sudul județului Dolj.

vânt11februarie

Strat de zăpadă:

– Zăpadă doar în zonele montane, dar nu este exclus ca săptămâna care începe să fie una cu vești bune pentru iubitorii de iarnă. Doar să se pună modelele meteo de acord.

Concluzii:

– Începând de mâine vremea schimbă foaia cu noi, iar primii care vor simți asta sunt cei din vest, nord și centru, zone unde apar precipitațiile. Temperaturile rămân, momentan, peste normele perioadei. Vântul va pune probleme în multe zone din țară, cerul va fi variabil în sud și est, astfel că soarele va fi prezent mult timp prin aceste zone.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fbjQqIOPovg&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *