prognoze

Prognoză meteo 09 februarie 2019–început liniștit de weekend!

Context sinoptic:

– Odată cu ziua de mâine, pe care o începem tot cu un câmp de presiunea ridicată la nivelul țării noastre, intrăm și sub raza de acțiune a ciclonului Thomas, o formațiune depresionară extrem de bine dezvoltată, cu un centrul baric de 964 Hpa și izobare care merg până la 1005 Hpa. Acesta vine însoțit și de un front rece, care la finalul zilei de mâine se va afla la granița de nord vest a țării noastre.

contextsinoptic09februarie

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte cu valori negative în cea mai mare parte a țării. În zonele montane avem minime de la –7 spre –9, –11 grade, cu un vârf de –13 grade posibil în Orientali. În Moldova, Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, estul Banatului, Oltenia, Muntenia și mare parte din Dobrogea, valorile nopții sunt de la –1 grad spre –3, –5 grade. În Banat, prin centrul Transilvaniei, estul Dobrogei și sud-estul extrem al Munteniei avem valori ușor pozitive, de 1 –3 grade. Maximele rămân negative în zonele montane, cu valori de la –1 spre –3, –4 grade, în timp ce pentru restul țării ne așteptăm la temperaturi de la 2 spre 4, 6 grade, ușor mai ridicate prin Banat și sud estul Munteniei, unde pot ajunge și la 7 – 8 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem ceva nebulozitate (acoperire 60 – 80%) prin Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania și Dobrogea. Până la orele prânzului cerul se degajă în Muntenia, devine variabil și prin Dobrogea, dar norii rămân la datorie în Banat, Crișana, Maramureș și prin Transilvania. După amiaza și seara aduce un cer din ce în ce mai senin, astfel că, la finalul intervalului de prognoză mai avem ceva nori doar prin Maramureș.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Maramureș, Cluj, Gorj, Suceava, Brașov și Harghita, dar și prin Bistrița și nordul județului Alba. Dimineața ceața ar putea să apară și prin Bacău sau Dolj. Scăpăm de ea la prânz și modelele spun că nu mai revine până la finalul intervalului de prognoză.

Precipitații:

– Doar prin sudul județului Timiș și prin vestul Bihorului am putea avea parte de ceva ploi slabe, izolate, mâine.

Vânt:

– Vânt slab la nivelul întregii țări, doar spre finalul intervalului de prognoză, prin zonele montane, ar putea ca rafalele să ajungă la un 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Gata cu zăpada și în Moldova, următoarea pe listă, zona Maramureșului. În rest, la munte, totul bine și frumos.

Concluzii:

– O nouă zi liniștită, fără fenomene meteo deosebite, cu temperaturi maxime în ușoară creștere. Să ne bucurăm de ea.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OKaeFKQqpS4&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *