prognoze

Prognoză meteo 08 februarie 2019–o zi liniștită!

Context sinoptic:

– În timp ce vestul și nord vestul Europei se află sub influența puternicelor depresiuni Thomas și Ștefan, România se va afla sub un câmp de presiune ridicată, în timp ce din punct de vedere al fronturilor vom avea un front rece la nord vest de țara noastră.

Temperaturi:

– La noapte avem minime negative la nivelul aproape întregii țări, cu valori de la –8 spre –10, –12 grade pe crestele montane din Orientali și Meridionali, respectiv –4 spre –6, –8 grade pentru restul zonelor montane. În Moldova, Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și vestul Dobrogei avem valori de la –0 spre –2, –4 grade. În Oltenia, prin estul Banatului și Crișanei, prin nordul extrem și sud-estul extrem al Munteniei respectiv estul Dobrogei minimele urcă până la 1 –3, 4 grade. Maximele rămân negative în zonele montane (-1 spre –3, –4 grade), în timp ce pentru restul țării vorbim de valori de la 2 spre 4, 6 grade, posibil ușor mai ridicate în Banat și Crișana, spre 7 –8 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții nebulozitatea joasă va fi accentuată mai ales în zona Meridionalilor, dar cerul va fi mai mult noros (60 – 80% grad de acoperire) în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar și prin Banat și Crișana. Nebulozitatea se accentuează până la orele prânzului în aceleași regiuni menționate mai sus, la care adăugăm și Maramureșul și nordul Transilvaniei. Odată cu apropierea serii și până la finalul intervalului cerul se mai eliberează de nori, chiar dacă, prin Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana și Transilvania, mai vorbim de un grad de acoperire de 50 – 70%.

Ceață:

– La începutul nopții avem ceață în nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, dar și prin Caraș Severin. Spre dimineață ceața apare pe arii extinse și în Arad, prin sudul Bihorului și nordul Buzăului. Odată cu orele serii, ceața reapare prin Cluj, Vâlcea și sudul Maramureșului

Precipitații:

– La începutul nopții sunt posibile ninsori slabe prin nordul județului Dâmbovița, iar acestea vor fi singurele precipitații așteptate mâine.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va avea intensificări mai ales prin prin zona Munților Banatului, cu rafale de 50 – 60 km/h, dar pentru restul teritoriului și pentru restul intervalului de prognoză vorbim doar de un vânt slab, cu rafale de la 10 la 20 km/h.

vânt08februarie

Strat de zăpadă:

– În Moldova doar Bârnova nu se lasă  și încă mai avem 11 cm acolo. Mai avem zăpadă și prin Maramureș și zonele montane.

Concluzii:

– Avem parte de o zi fără fenomene deosebite, cu temperaturi normale pentru data din calendar. Soarele nu va fi foarte darnic, dar scăpăm de ceața manifestată pe arii extinse, de vânt și de precipitații.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9y1l4agXLJ8&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *