prognoze

Prognoză meteo 07 februarie 2019–revin ninsorile în Oltenia și sudul Munteniei!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine va fi caracterizată prin prezența unui câmp de presiune ridicat (anticiclonul Chloe) care se va manifesta mai ales pe în regiunea sud estică a Europei. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului suntem părăsiți, prin Moldova, de un front rece, pentru ca la finalul intervalului de prognoză să se apropie de țara noastră un alt front rece, care are deplasare nord – est, dar care se va dezmembra destul de repede.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care temperaturile negative câștigă din ce în ce mai mult teren. Astfel, avem minime sub 0 grade în zona Orientalilor ( de la –7 spre –9. –11 grade), nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, Meridionali, Apuseni, nordul Maramureșului, mare parte din Transilvania, zona de Curbură (cu valori de la –1 spre –3, –5 grade). În centrul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem temperaturi minime de la 1 spre 3, 5 grade. Temperaturile maxime se așază în matca normalului, astfel că vorbim de maxime negative în toate zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), respectiv valori de la 0 spre 2, 4 grade pentru restul țării, excepție Banatul și Crișana, unde se pot atinge și 6 – 8 grade. 

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până spre dimineață, nebulozitatea joasă va fi accentuată mai ales n vestul Munteniei, Oltenia, zonele montane aferente acestor regiuni, dar și prin Transilvania. Nebulozitate, dar cu acoperire de la 60 – 80% vom avea și prin Moldova și Dobrogea. Până la orele prânzului și Moldova este acoperită de nori joși persistenți, la fel și Muntenia, Dobrogea, Oltenia și, încet dar sigur, și Banatul. Până seara cerul se degajă de nori în Moldova, în Banat, rămânând totuși acoperit de nori în Dobrogea, Oltenia și Muntenia (grade de acoperire de 70 – 90%). La finalul intervalului de prognoză mai vorbim de un cer acoperit cu nori prin zonele montane (90-100%), Oltenia Muntenia (30 – 50%) și Dobrogea (60 – 70%).

nebulozitate07februarie

Ceață:

– Pe timpul nopții și până dimineața vorbim de ceață doar prin nordul județelor Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș, dar și prin Hunedoara, Sibiu, Alba și nordul județului Dâmbovița. Aceasta se risipește la orele prânzului pentru ca seara să reapară tot în regiunile menționate mai sus.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ploi (chiar moderate cantitativ)în sudul județelor Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu. Ploile se extind apoi și în Gorj, Vâlcea, Argeș, în timp ce prin sudul județelor Olt, Teleorman și Giurgiu apare lapovița. În nordul județelor Argeș și Dâmbovița va ninge. Dimineața ninsorile cuprind și sudul Teleormanului și zonele montane, în timp ce lapovița apare și prin Dolj. Ploile se transformă în lapoviță și ninsoare și în Gorj, Vâlcea, Caraș Severin, pentru ca până la orele prânzului să înceteze. După amiaza și seara nu mai avem parte nici de ploi, nici de ninsori.

Vânt:

– Pe tot parcursul intervalului de prognoză vorbim de un vânt slab până la moderat, cu intensificări care nu vor trece de un 30 – 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Estimările pe care nu le doream neapărat împlinite s-au adeverit. Mai vorbim de strat de zăpadă mai ales în zonele montane (deși și aici s-a topit vertiginos)în timp ce Moldova deja și-a luat adio și se pregătește și ce a mai rămas din Maramureș.

Concluzii:

– După cele câteva zile de primăvară, cu temperaturi care au ajuns chiar și la 20 de grade, revenim la un regim termin normal pentru perioada din calendar. Soarele este destul de scump la vedere, mai ales prin prin sud și est, precipitațiile sunt și ele prezente, sub toate formele, în Oltenia, vestul Munteniei și regiunile montane din aceste zone, în timp ce vântul va fi destul de liniștit.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6D1fBUcFTWs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *