prognoze

Prognoză meteo 05 februarie 2019–scad temperaturile!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine stă sub puternica influență a anticiclonului Chloe, care aduce la nivelul țării noastre un câmp de presiune foarte ridicată, de până la 1030 hpa. În ceea ce privește fronturile, avem parte de frontolize, atât caldă cât și rece.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori negative de temperatură în Orientali, nordul și centrul Moldovei, nordul Transilvaniei, în aceste zone temperaturile urmând să se oprească la –1, –3, –4 grade. În Maramureș, Banat, Crișana, Meridionali, Apuseni, sudul Transilvaniei și al Moldovei ne oprim la minime de 1 – 3, 5 grade, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom ajunge la minime de 6 – 8 grade. Începând cu ziua de mâine valorile maxime încep să scadă, astfel că vom avea 0 – 2, 4 grade în zonele montane și Moldova, respectiv 4 – 6, 8 grade în restul țării.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, norii joși sunt prezenți din plin prin Orientali, Transilvania, nordul Maramureșului, Crișana, sudul Moldovei, sudul și centrul Munteniei, Oltenia și Dobrogea. Lucrurile nu se schimbă foarte mult până la orele prânzului, Oltenia, Muntenia, Moldova (sud și centru) și Dobrogea fiind văduvite de soarele care a adus temperaturi record de pe sudul țării, ieri. Până seara cerul se înseninează și prin Dobrogea, devine variabil și prin Muntenia, iar norii joși rămân prin Moldova, sudul extrem al Munteniei, Olteniei dar și prin Banat și Maramureș. La finalul intervalului de prognoză norii revin prin Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Banat, rămânând și prin Oltenia și Moldova.

Ceață:

– La începutul nopții avem parte de ceață prin Orientali, Transilvania, Maramureș, Dobrogea dar și prin nordul Munteniei. Ceața persistă în aceste zone până spre finalul dimineții iar apoi se risipește. Seara, ceața revine în zona Apusenilor, a Munților Banatului, dar și prin Transilvania, Maramureș și nordul Munteniei.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ploile își fac apariția prin Timiș, Arad, Hunedoara, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Sibiu și Tulcea. Spre finalul dimineții ploile ajung și prin Cluj, Alba, Bihor și Vâlcea. După orele prânzului ploile se concentrează pe Dolj, Mehedinți, Timiș, Arad, Bihor, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare și mai apoi și Bistrița Năsăud. Până la orele serii ploile continuă în Crișana și Maramureș, pentru c a finalul intervalului de prognoză să mai aducă ploi doar prin Maramureș, Satu Mare și Bihor (nordul regiunii). Ploi izolate mai pot fi și prin sudul județului Dolj.

precipitații05februarie

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vom avea parte de intensificări ale vântului mai ales în zona de Curbură, acolo unde rafalele pot ajunge și la 50 – 60 km/h. După amiaza și seara aduc un  vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Așa cum spuneam de ieri, și Moldova spune adio stratului de zăpadă, topirea este accelerată și în Maramureș, astfel că, în curând, vom rămâne cu zăpadă doar pe zonele montane.

Concluzii:

– Chiar dacă temperaturile mai scad, ziua de mâine va fi una cu valori tot peste normalul perioadei. Soarele, atât de generos în ultimele zile, se ascunde în nori mai ales prin sud și est. Precipitații avem mai ales prin vest și nord-vest iar vântul va fi un pic nervos doar în prima parte a zilei, prin zona de Curbură.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_IHDr2bqF68&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *