prognoze

Prognoză meteo 04 februarie 2019–cald în sud, ploi prin vest, ceață prin Moldova!

Context sinoptic:

– Chiar dacă la începutul intervalului de prognoză mai avem un câmp de presiune scăzută, situat la nord vest de țara noastră, ziua de mâine va fi caracterizată de presiunea ridicată, dar și de două pasaje frontale total diferite: unui rece, cu direcție vest – nord, est  și un front cald pe direcție est – nord, vest.

Temperaturi:

–  Urmează o noapte cu temperaturi pozitive la nivelul aproape întregii țări, cu excepția nordului Moldovei, Orientalilor și Meridionalilor, zone unde mai putem ajunge la valori negative (-0 spre –2, –3 grade). Pentru restul țării așteptăm minime de la 1 spre 3, 5 grade, mai ridicate (6 – 8, 9 grade) în Banat, Crișana și Dobrogea. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor fi pozitive la nivelul întregii țări, dar marchează totuși o scădere, mai ales în Banat, Crișana, Transilvania, zone unde nu se mai depășesc 3 – 5, 7 grade (cu 8 – 10 grade în Transilvania. ) 6 – 8, 10 grade vom avea și în Moldova și Maramureș, dar și prin zonele montane. Cele mai ridicate valori le vom avea în Oltenia, Muntenia și Dobrogea cu ale lor 10 – 12, 14 grade, care prin dealurile Munteniei și sudul extrem al Dobrogei pot ajunge chiar la 16  – 17 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, sud-estul Munteniei și Moldova. Lucrurile nu se schimbă foarte mult până la orele serii, cerul eliberându-se și în sud estul Munteniei, dar și prin Moldova, mai ales prin centru și vest. La finalul intervalului norii joși stăpânesc toată Moldova, Dobrogea, dar nu se lasă mai prejos nici prin Maramureș, Crișana, Apuseni, Transilvania.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de ceață persistentă și pe arii extinse în Moldova și sud-estul Munteniei. După amiaza ceața apare prin Caraș Severin, Timiș, Hunedoara și Maramureș. Până la finalul intervalului, ceața se extinde în Dobrogea, zonele montane, Transilvania.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi în Caraș Severin. dar și prin Hunedoara, Timiș și Bihor. Odată cu orele dimineții un front de precipitații intră prin sud-vest, iar ploile reîncep în Caraș Severin și Timiș. Până la orele prânzului este posibil să avem ploi și prin Hunedoara, iar în zonele înalte din Caraș Severin poate apărea lapovița. După amiaza sunt posibile ploi și prin Cluj și Hunedoara.

precipitații04februarie

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul continuă să fie activ în zonele montane, cu rafale de 50 – 70, izolat chiar 80 km/h. Pentru restul intervalului vorbim de un vânt slab, cu intensificări moderate doar prin zona de Curbură (30 – 40 km/h).

Strat de zăpadă:

– Nicio veste bună în ceea ce privește stratul de zăpadă, care continuă să piardă teren și cel mai probabil, în curând nu îl vom mai vedea nici prin Moldova.

Concluzii:

– Nu se schimbă foarte multe în ceea ce privește registrul meteo față de ultimele zile. Mai scad un pic temperaturi, mai ales prin Banat, dar rămânem cu valori ridicate prin sud. Ceața nu dispare nici ea, tot în Moldova și Muntenia, ceva ploi prin vest, sud-vest și nord. Vântul se domolește, inclusiv în zonele montane.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=U7atdtOGwOA&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *