prognoze

Prognoză meteo 02 februarie 2019–posibil cod portocaliu de vânt prin vestul țării!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne aduce la confluența dintre un câmp de presiune scăzută, asociată ciclonului Pirmin I, având și un front cald situat la nord de noi, dar și un front rece la vest, în timp ce la est de noi vom avea un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon mobil.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează ne vorbesc despre două Românii. În Banat, Crișana, prin sudul Transilvaniei ne vom opri la minime de 6 – 8, 10 grade. În zonele montane, prin nordul Moldovei, sudul și sud-estul Munteniei avem valori de la –0 spre –2, –4 grade, mai coborâte pe creste, spre –7, –9 grade. În Maramureș, nordul Munteniei, Oltenia, Dobrogea, centrul și sudul Moldovei, centrul și nordul Transilvaniei avem valori de la 0 spre 3 –5 grade. În ceea ce privește temperaturile maxime ale zilei de mâine, încălzirea nu este doar evidentă ci extrem de puternică. în Moldova, zonele montane, Maramureș, ne oprim la valori de 6 – 8, 9 grade. În Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei vom avea maxime de la 9 – 11, 13 grade. Cele mai ridicate valori le vom avea în Transilvania, Banat și Crișana, unde se pot atinge 13 – 15, 17 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem nebulozitate joasă prezentă prin Moldova, Dobrogea, dar și prin zona Capitalei. Odată cu orele amiezii și până la finalul zilei cerul devine senin în toată țara, lăsând soarelui bucuria de a ne răsfăța. La finalul intervalului norii reapar prin Moldova.

Ceață:

– La începutul nopții ceața va fi prezentă în județele Constanța, Tulcea, Galați, Vrancea, Vaslui și Bacău. Odată cu înaintarea în noapte o regăsim și prin Iași, Botoșani, Ilfov, Călărași, Buzău, Prahova și Neamț. Scăpăm de ea la prânz, după amiaza și până la orele serii, când revin tot prin Moldova, mai exact prin Galați, Vaslui și Bacău.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ceva ploi slabe prin județul Cluj – Napoca. Dimineața, ploile apar prin Caraș Severin, Arad, Bihor. Spre prânz precipitații ajung și prin Hunedoara, iar aici avem și ploi, iar în zonele montane ninsori. Ploi slabe pot apărea și prin Maramureș sau Gorj.

Vânt:

– Avem parte de un vânt nervos aproape toată ziua prin zona munților Banatului, Meridionali și Apuseni, dar de interes și periculoase vor fi intensificările din județele Timiș, Arad, Bihor, Caraș Severin, Cluj Napoca și Sibiu, zone unde la rafală se pot atinge și 70 – 80 km/h. Spre seară vântul se liniștește și în aceste județe rămânând de interes tot pentru Munții Banatului.

vânt02februarie

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare față de ziua de ieri în ceea ce privește stratul de zăpadă, dar zilele cu adevărat grele pentru omăt abia acum vin.

Concluzii:

– Pentru ziua de mâine, elementul de interes este reprezentat de valul de căldură care aduce temperaturi chiar și de 15 – 17 grade în unele regiuni. În rest, ceața, mai ales prin Moldova, va crea probleme, precipitații foarte slab, și pe arii restrânse. Soarele va fi stăpânul zilei, cu un cer aproape total la dispoziția sa.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=L46jhJxAL9I&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *