Prognoză meteo 29 ianuarie 2019– primăvară în Dobrogea!
Context sinoptic:
– Ziua de mâine ne menține, din punct de vedere sinoptic, sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută. La începutul intervalului de prognoză avem un front rece la vest de țara noastră, care nu ne mai traversează însă, pentru că se destramă, iar de la est intră în țara noastră un front cald care va staționa câteva zile.
Temperaturi:
– Urmează o noapte în care temperaturile cresc față de intervalul precedent. Rămân negative prin zonele montane, nordul Moldovei, Oltenia și Muntenia, cu valori de la –0 spre –2, –4 grade. Pentru restul regiunilor vorbim de valori minime de la 1 spre 3,5 grade, cu excepția Dobrogei, unde se pot atinge și 6 – 8 grade. Avem maxime pozitive în aproape toată țara, cu excepția mai ales a crestelor montane, acolo unde vom avea în continuare valori negative (-1 spre –3, –4 grade). În banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, nordul și centru Moldovei se vor atinge 3 – 5, 7 grade. Mai cald va fi în estul Munteniei și sudul Moldovei, unde se pot atinge și 6 – 8, 9 grade. În Dobrogea vorbim deja de temperaturi de final de martie, început de aprilie, 11 – 13, 15 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții avem parte de nori joși prin vestul Banatului, Crișana, Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni, Moldova, estul Munteniei și nordul Olteniei și vestul Meridionalilor. Până la orele prânzului cerul rămâne acoperit de nori mai ales prin Banat, Crișana, Oltenia, Meridionali, dar izolat și prin Transilvania, sudul Moldovei, sud-estul Munteniei (inclusiv București). Lucrurile nu se vor schimba foarte mult până la finalul zilei, nebulozitatea joasă urmând să mai fie prezentă tot prin aceleași regiuni ca și pe parcursul restului zilei.
Ceață:
– Pe timpul nopții avem ceață pe arii extinse în județele Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, sudul județului Buzău, estul județului Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Neamț. Condiții de ceață vor mai fi și prin Iași, Botoșani, Suceava, Teleorman, Giurgiu, dar și prin nordul județelor Argeș, Vâlcea, Mehedinți și Alba. Ceața persistă în toate aceste zone până spre orele prânzului, perioadă în care o putem regăsi și prin zona Bihorului. Ceața revine seara în Maramureș, Apuseni și sudul Munteniei.
Precipitații:
– La începutul intervalului de prognoză avem parte de precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane aferente. Vorbim de ploi prin Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș (în estul regiunii vor predomina ninsorile), Sălaj, Cluj (plus ploaie înghețată) Mureș (plus ploaie înghețată), Hunedoara (în sudul regiunii posibil ninsori), Caraș Severin (în estul regiunii, ninsori), Bistrița (estul regiunii posibil ninsori), dar și prin nordul județelor Sibiu și Brașov. Ninsori vom avea și prin nordul județelor Gorj și Vâlcea. Până la orele dimineții aria precipitațiilor se restrânge la județele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Bistrița, Caraș Severin. Vorbim mai ales de ploi, dar și ninsori prin nord-vestul județului Bistrița, estul județului Maramureș și sudul județului Caraș Severin. De interes este și ploaia înghețată din estul județului Olt, nordul Teleormanului și sudul Argeșului. La orele prânzului precipitațiile vin în Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Argeș (vorbim predominant de ploi și ninsori mai ales prin zonele montane ale regiunilor). Spre seară ploile se extind și pe Brașov, Sibiu, Covasna, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița. pre finalul intervalului de prognoză precipitațiile se extind și în Harghita (ploi în sud, lapoviță și ninsori în rest), Suceava (ploi în sud-est, ninsori în vest), Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, sudul județului Vrancea (ploi), Botoșani (ploaie, ploaie înghețată. Ploaie și ploaie înghețată vom avea și în Dolj și Teleorman.
Vânt:
– La începutul nopții vântul este mai intens prin zonele montane (cu rafale ce pot ajunge prin Munții Banatului și Meridionali chiar la 70 – 80 km/h) iar după amiaza și seara avem vânt mai agitat prin Dobrogea (40 – 50 km/h).
Strat de zăpadă:
– Stratul de zăpadă rezistă încă în zonele montane, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, dar va pierde mult prin Banat, sudul Moldovei și Transilvania, acolo unde sunt așteptate mai ales ploi mâine. Despre Oltenia, Muntenia și Dobrogea, pentru moment nu are rost să vorbim.
Concluzii:
– Principalele caracteristici meteo ale zilei de mâine sunt: temperaturi extrem de ridicate din Dobrogea (dacă plafonul de nori joși se ridică, putem ajunge și la 15 grade; precipitații de tot felul, dar atrag atenția din nou asupra ploii înghețate din Cluj, Mureș, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj; intensificările de vânt din zonele montane (70 – 80 km/h) și Dobrogea (40 – 50 km/h). Nu în ultimul rând, ceața, prezentă și persistentă pe arii extinse.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dFlh-dn0-Xw&w=853&h=480]