prognoze

Prognoză meteo 28 ianuarie 2019–se încălzește!

Context sinoptic:

– Începem săptămâna cu privirea pe două cicloane care ne vor afecta și pe noi, unul după altul. Dinspre vest – nord vest vine Martin, însoțit și de un front rece. În același timp, dinspre Mediterana vine ciclonul Noah, însoțit și el de un front rece. Vom ajunge astfel să fim sub influența unui câmp de presiune scăzută, depresionară, cu doi centri barici, unul în Marea Baltică și unul în Mediterana. La 850 Hpa avem parte de temperaturi pozitive în cea mai mare parte a țării, cu excepția Meridionalilor, nordului Orientalilor, Apusenilor și Crișanei, unde vor fi valori ușor negative.

Temperaturi:

– La noapte avem valori de temperatură negative în cea mai mare parte a țării, cu valori de la –2 spre –4, –6 grade, izolat mai scăzute în nordul Moldovei și zona Orientalilor, spre –7, –9 grade. Mai cald va fi în zona Banatului, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea, zone unde se vor atinge 0 spre 2, 4 grade. Ziua de mâine aduce o încălzire evidentă, astfel că valorile maxime din cea mai mare parte a Olteniei, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Banat și Crișana ajung la 4 – 6, 8 grade. Izolat chiar spre 8 – 10 grade prin Crișana, estul Munteniei și Dobrogea. În sud vestul extrem al Olteniei, zonele montane, nordul Moldovei rămânem cu temperaturi negative (-0 spre –2, –3 grade) în timp ce prin Maramureș nu vom trece de 2 – 3 grade.

maxime28ianuarie 

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă mai ales prin zona Moldovei, dar și prin nordul Dobrogei. Până la orele prânzului norii joși rămân concentrați pe estul Moldovei, Dobrogea, dar și prin sudul Munteniei (grade de acoperire de 50%). Odată cu orele serii și până la finalul intervalului cerul devine variabil și prin Moldova, în Dobrogea, iar nebulozitatea joasă apare și prin Meridionali, nordul Orientalilor, Crișana și Maramureș.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până spre dimineață avem condiții de ceață prin județele Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, dar și prin Vâlcea, Argeș și Mehedinți. Pe parcursul zilei ceața persistă prin județul Dolj, iar seara revine și Neamț, Bacău, Suceava.

Precipitații:

– Dacă pe timpul nopții și al dimineții nu vorbim de precipitații, lucrurile se schimbă începând cu după amiaza, când atât ciclonul Martin, cât și Noah, decid să își facă apariția în același timp. Unul prin Banat, celălalt prin Oltenia. Începe să plouă prin Arad, Timiș, Caraș Severin (în sudul și centrul județului avem parte de lapoviță și ninsori). Frontul de precipitații se deplasează către NE, astfel că ploile, lapovița și ninsorile ajung și în Bihor, Alba, Hunedoara, Gorj. Spre finalul intervalului de prognoză plouă și prin nordul județului Satu Mare, Maramureș (aici pot fi și lapoviță și ninsoare), Cluj, iar în nordul județului Vâlcea va ninge. La finalul zilei va ploua și prin județul Sibiu, prin Mureș, iar în Bistrița Năsăud avem și ploaie dar și lapoviță și ninsoare, în timp ce prin Suceava doar va ninge.

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt extrem de activ și agita pe Meridionali și munții Banatului, cu rafale ce pot ajunge și la 80 – 90 km/h. Vânt activ avem și prin Banat, Moldova și Dobrogea, dar aici intensificările se vor opri la un 40 – 50 km/h. Spre finalul intervalului vom avea rafale de 70 – 80 km/h și prin Apuseni.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 24 de ore au mai refăcut moralul și mai ales stratul de zăpadă pentru cei din Moldova. Darabani, cu 31 de cm, și Iași, cu 32 cm, sunt orașele câștigătoare.

Concluzii:

– Următoarele zile vor fi marcate de o creștere a temperaturilor, semnificativă chiar. Mâine mai avem parte de ceva precipitații, mai ales prin vest – nord-vest. Vedem și soarele, avem parte și de ceva ceață. Dar va fi o zi cu mult mai bună decât ce a fost în ultima perioadă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2kA833x_imI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *