Prognoză meteo 27 ianuarie 2019–este timpul să dezghețăm natura!
Context sinoptic:
– Ziua de mâine devine cu mult mai liniștită, inclusiv sinoptic, după ultime 3 zile de haos meteorologic. Ciclonul Klaus este departe de noi acum, iar la începutul intervalului de prognoză ne aflăm sub influența unui câmp de presiune ridicată. Pentru scurt timp doar, pentru că, la vest de țara noastră, cu un centru baric la nord de Marea Britanie, își începe drumul, de la vest spre est, ciclonul Martin. Acesta ne va afecta pe parcursul zilei de mâine, fiind însoțit, la nord vest de țara noastră, de un front de ocluziune și în spatele lui de un front cald. Până spre orele serii avem valori negative la 850 Hpa, dar apoi, o advecție puternică de aer cald intră prin vest, și se extinde în tot Banatul, Crișana, Oltenia, Muntenia, Transilvania, ajungând chiar la valori de +3 spre +5 grade.
Temperaturi:
– Minimele nopții vor fi negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –4 spre –6, –8 grade, izolat mai scăzute în nordul Moldovei și zonele montane, spre –9, –10 grade. În zona deluroasă și estică a Munteniei și în Dobrogea, minimele vor fi la valori de la –1, 0 spre 1, 3 grade. Pe parcursul zilei rămânem cu valori negative în nordul și centrul Moldovei, zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, unde maximele nu vor trece de –2 spre –4, –5 grade. În Banat, Crișana, centrul și sudul Transilvaniei, sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom avea valori de 1 –3, 5 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții și până la primele ore ale dimineții, norii joși sunt prezenți în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin nordul Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei. Apoi, pe tot parcursul zilei, cerul se degajă din ce în ce mai mult astfel că la finalul intervalului de prognoză mai avem ceva nori joși prin nordul Munteniei și nordul extrem al Maramureșului.
Ceață:
– La începutul nopții avem parte de condiții de ceață vom avea prin județele Caraș Severin, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Maramureș, Vrancea, Buzău și Prahova. Până spre orele dimineții își face apariția și prin Covasna. Dimineața o vom regăsi și prin județul Dâmbovița dar și la granița județelor Neam, Vaslui, Bacău și Iași. Pe timpul zilei se risipește iar seara reapare pe arii restrânse în zona de Curbură și prin nordul Munteniei.
Precipitații:
– La începutul nopții avem în continuare parte de precipitații. Vorbim de ninsori în județele Arad, Bihor, Cluj, Alba, Mureș, Sibiu. Tot ninsori avem și prin Brașov, Covasna, Vaslui, Bacău, nordul județului Galați, Botoșani, Suceava, nord estul județului Neamț. Ninge și în Iași, moderat chiar, în schimb, în Vrancea sunt posibile și ploi, ploi înghețate și lapoviță. Odată cu înaintarea în noapte ninsorile apar și prin Bistrița Năsăud, Maramureș și Galați, în Buzău avem ploi înghețate și ninsori, la fel și în nordul județului Brăila, în timp ce în Tulcea avem doar ploaie înghețată cu depunere de polei. La începutul dimineții mai vorbim de ninsori slabe prin Brașov, Brăila și Tulcea. Frontul are o deplasare nord – sud, astfel că ninsorile ajung și prin Călărași și Ialomița, respectiv Constanța, înainte ca să dispară de pe radarul țării noastre. După amiaza și seara le petrecem fără niciun fel de precipitații, o veste bună, după ultimele zile.
Vânt:
– Pe timpul nopții și al dimineții vântul este intens, cu rafale ce pot ajunge și la 70 – 80 km, în zonele montane. Pentru restul zilei vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu excepția munților Banatului, unde vorbim în continuare de rafale de 50 – 60 km/h.
Strat de zăpadă:
– În ceea ce privește stratul de zăpadă, modelele meteo au cam greșit și destul de mult. Nici vorbă de un 50 – 60 cm prin Iași, nici vorbă de un 10 – 15 cm și prin Muntenia. A nins și s- depus prin Banat, Oltenia, nordul Moldovei.
Concluzii:
– Odată cu ieșirea ciclonului Klaus din zona de acțiune a țării noastre lucrurile încep să se liniștească. Avem parte de un cer mai mult senin, de temperaturi pozitive, precipitații doar noaptea și dimineața, pe arii din ce în ce mai restrânse, ceață tot pe arii restrâns și vânt mai activ doar în zonele montane.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kbDItkhDo2U&w=853&h=480]