Prognoză meteo 26 ianuarie 2019–Nu este iad alb, dar iadul poleiului nu este departe!
Context sinoptic:
– Și ziua de mâine o petrecem tot în compania depresiunii mediteraneene Klaus, care încă mai are destule resurse și afectează sudul și sud-estul Europei. Dinspre vest se îndreaptă spre noi și un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon. La nivel de fronturi, rămânem tot sub influența unui front cald, cu deplasare SE – NV, pentru ca la finalul intervalului să fim sub acțiunea unui front de ocluziune cu deplasare V – E, în timp ce în spatele acestuia să pregătește să vină, prin vest, un front cald. În ceea ce privește temperaturile la 850 hpa (1.5 km) acestea rămân negative doar prin Moldova, zonele montane, Banat și Crișana, nordul Transilvaniei și Maramureș, asta cel puțin la începutul intervalului. După amiaza și seara zilei de mâine avem parte de o invazie de aer rece și pe sudul țării (Oltenia, Muntenia), cu valori spre –1, –2 grade, iar temperaturi pozitive vor rămâne doar în Dobrogea, zona de Curbură și sudul Olteniei.
Temperaturi:
– Lucrurile nu se schimbă foarte mult în ceea ce privește temperaturile minime. Avem valori negative în Moldova, Orientali (-3 spre –5, –7 grade), sud-estul Munteniei (-0 spre –1, –2 grade), Meridionali, Apuseni, nordul Transilvaniei, Maramureș, Banat și Crișana (-1 spre –3, –5 grade). În estul Transilvaniei, sudul Banatului, Oltenia, mare parte din Muntenia, Dobrogea, vom avea minime pozitive, de la 1 spre 3, 5 grade, izolat mai ridicate în sudul Dobrogei, spre 6, 7 grade. Temperaturile maxime rămân negative în nordul și centrul Moldovei (-3 spre –5, –7 grade), Orientali, sudul Moldovei, zona de Curbură, Meridionali, Banat, Crișana, nordul Transilvaniei, Maramureș (-0 spre –2, –3 grade). În Transilvania, Oltenia, Muntenia, sud-estul extrem al Moldovei temperaturile se vor îndrepta spre valori de 2 – 4, 6 grade. Maximele zilei, demne de o zi de primăvară, le vom avea în Dobrogea, acolo unde se vor atinge 8 – 10, chiar 12 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții avem parte de un cer variabil spre senin prin Transilvania, posibil și prin nordul Maramureșului, iar spre orele dimineții inclusiv prin Dobrogea. Începând cu orele după amiezii cerul se degajă de nori în Banat, Crișana, prin Oltenia, Orientali, prin nordul și centrul Moldovei. Până la finalul zilei avem perioade de cer variabil și prin Maramureș sau sud-estul Munteniei.
Ceață:
– La începutul nopții avem condiții de ceață prin județele Constanța, Tulcea, Buzău, Vrancea, Brașov, Bacău dar și prin Maramureș. Spre orele dimineții ceața ar putea apărea și prin Harghita, Neamț sau Suceava. Începând cu orele serii ceața reapare prin zonele montane și Dobrogea.
Precipitații:
– La începutul intervalului de prognoză avem parte de precipitații în Muntenia, Oltenia, Meridionali, Banat, Crișana, Apuseni și estul Dobrogei. Și vorbim de toate tipurile de precipitații: lapoviță și ninsori în Caraș Severin, nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, nord vestul județului Alba, vestul județului Cluj. În Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Alba, Hunedoara, Sibiu avem ninsori, iar în estul județelor Timiș și Arad, nordul județului Hunedoara, sudul județului Bihor vor predomina ploile, lapovița și ploaia înghețată. Ninge și prin Brașov, iar în toată Oltenia și Muntenia predomină ploile, cu o notă special pentru estul județului Teleorman, centrul și nordul județului Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, sudul județelor Argeș și Dâmbovița vom avea din nou parte de ploaie înghețată și de depunere consistentă de polei. Frontul de precipitații are o deplasare SV – NE, astfel că ninsorile se extind și spre Maramureș, Harghita, Vrancea, Galați, Bacău, iar ploile continuă în Muntenia, Dobrogea, prin sudul Transilvaniei, în timp ce ploaia înghețată continuă în aceleași zone, cu extindere și spre Galați. Până spre orele prânzului, ninsorile mai sunt de interes prin nordul și centrul Moldovei, Maramureș, zonele montane, lapovița prin dealurile Munteniei, ploile prin Oltenia, vestul Munteniei, Dobrogea, iar ploaia înghețată se mută pe sudul Moldovei (Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui. Seara mai vorbim de ninsori în Transilvania și prin nordul Moldovei, ploaie în sudul extrem al Munteniei și Dobrogea, ploaie înghețată în estul județului Vrancea, în Galați și Vaslui. La finalul zilei avem ninsori moderate prin nordul Moldovei.
Vânt:
– La începutul nopții avem parte de vânt intens în estul județului Dolj, în Olt, Teleorman, vestul județului Giurgiu, sudul județelor Argeș și Dâmbovița, zone unde rafalele pot ajunge și la 70 – 75 km/h. Intensificări vom acea și prin restul sudului țării, cu rafale de 40 – 50 km/h. Spre seară intensificările se mută mai ales pe zonele montane.
Strat de zăpadă:
– Nicio modificare la nivelul stratului de zăpadă, cel puțin nu în sens bun. Iar precipitațiile de mâine vor urma același scenariu, strat nou mai ales în zonele montane și pe Moldova.
Concluzii:
– O nouă zi problematică, din toate punctele de vedere. Nu lipsesc fenomenele meteo severe, de la ploi, ploi înghețate, polei, ghețuș, vânt puternic. În același timp, prin Dobrogea vorbim de temperaturi de primăvară aproape. Singurul care lipsește din peisaj, mai ales prin sudul țării și Moldova, este soarele.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RqWXXqzW4z8&w=853&h=480]