prognoze

Prognoză meteo 25 ianuarie 2019–o zi plină de fenomene meteo periculoase!

Context sinoptic:

– Nimic nou din punct de vedere sinoptic pentru țara noastră mâine. Suntem în continuare sub influența unei vaste depresiuni mediteraneene, asociată unui ciclon denumit Klaus, care aduce la nivelul țării noastre precipitații moderate spre abundente, vânt. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului de prognoză, la nord, nord este de țara noastră avem atât un front cald cât și unul de ocluziune. Până la finalul zilei rămânem doar sub influența frontului de ocluziune. Dacă pe timpul nopții și al dimineții vom avea temperaturi negative la 850 hpa în mare parte din țară (cu excepția sudului, sud-estului Munteniei, Dobrogei și sudului Moldovei) , după amiaza și seara trecem pe valori pozitive (1- 3 grade)în toată Oltenia, Muntenia. Dobrogea, sudul Moldovei dar și Transilvania.

Temperaturi:

– La noapte avem parte de temperaturi negative în Moldova, Orientali (-6 spre –8, –10 grade), sudul, centrul, sud-estul Munteniei, estul Olteniei, Apuseni, Meridionali, Transilvania și Maramureș (-0 spre –2, –4 grade). În Banat, Crișana, nordul Munteniei și al Olteniei )și în sudul acestei regiuni) respectiv Dobrogea avem minime pozitive, de la 1 spre 3, 5 grade. Prin sudul Dobrogei chiar 6, 7 grade. Temperaturile maxime pleacă de la valori de –4 spre –6, –8 grade în Moldova și Orientali, –1 spre –3, –5 grade în Meridionali, Apuseni, sudul și sud-estul Munteniei. În Oltenia, nordul Munteniei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș  și Dobrogea avem maxime pozitive, de la 1 spre 3, 5, izolat chiar 7, 8 grade (mai ales în Dobrogea).

Nebulozitate:

– Dacă până la orele amiezii doar prin Transilvania putem vorbi de un cer variabil, după amiază și până la finalul zilei cerul se degajă și prin Banat, Crișana și Maramureș. Pentru zonele montane, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, soarele va fi un vis frumos.

nebulozitate25ianuarie

Ceață:

– La începutul intervalului de prognoză avem condiții de ceață în județele Hunedoara, Caraș Severin, Timiș și Arad, dar și în Tulcea. Până la orele dimineții putem avea condiții de ceață și în Alba, Bihor și Sibiu., pentru ca, spre prânz, vizibilitatea să scadă și în nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău. Seara aduce ceață pe arii extinse în Dobrogea (județele Constanța și Tulcea), dar și prin zonele montane.

Precipitații:

– La începutul nopții suntem în plin avânt al precipitațiilor. Avem ploi, lapoviță și ninsori prin Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, ninsori slabe / moderate în Maramureș, Transilvania, nordul și centul Moldovei, Orientali, Meridionali, dar și prin centrul și nordul Munteniei (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău). Ninsori moderate vor fi și în Olt, dar și prin Vâlcea (aici pot fi și ploi sau lapoviță). În Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv București), Călărași, Ialomița, sudul și estul județului Buzău, Brăila, estul județului Galați dar și sudul județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova, avem parte de ploi și de ploi înghețate, torențiale. Prin vestul județului Galați, dar și prin nordul județului Brăila, putem avea și ninsori. Precipitațiile au o deplasare sud – nord-est, iar până la orele dimineții continuă în aceleași regiuni, sub aceleași forme, adăugând și ploile care se extind pe Dobrogea (Constanța), Spre finalul dimineții aria prim,ului val de precipitații este în restrângere (ninsori prin Maramureș, Orientali, Moldova, Munții Banatului), ploaie înghețată prin Ialomița, Brăila, Tulcea și Buzău, ploi prin Constanța. În același timp, un alt val de precipitații intră prin Oltenia (ninsori în Mehedinți, Dolj), ploi prin Teleorman și Olt. Până la orele serii acestea se extind, astfel: ploaie, lapoviță și ninsoare în Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și Vâlcea. Predominant ploaie în Dolj, Argeș., ploaie, ploaie înghețată și izolat lapoviță prin Giurgiu, Ilfov (inclusiv București), nordul județului Teleorman. Precipitațiile urcă apoi spre nordul Munteniei, zonele montane și sudul Transilvaniei, sub toate formele (ploi în zonele joase, lapoviță în zonele deluroase, apoi ninsori în zonele montane), în timp ce un nou val de ploi (moderate spre torențiale), intră prin Oltenia și se extind în Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman și Giurgiu. Ninsori avem la final de zi și în vestul Banatului, Apuseni, iar în estul regiunii avem inclusiv ploaie, lapoviță, ploaie înghețată.

Vânt:

– Pe Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, vântul rămâne agitat pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu rafale de peste 45 – 50 km/h. Spre finalul zilei, în sud-vestul județului Teleorman, prin Olt și Dolj, rafalele pot ajunge chiar la 70 – 75 km/h.

Strat de zăpadă:

– Deși pariam pe Moldova ca și câștigătoare a acestei zile din punct de vedere al stratului de zăpadă, creșterea nu a fost pe atât de mare. Banatul și Crișana au din nou strat proaspăt, în timp ce Oltenia, Muntenia și Dobrogea au strat. dar de polei. Ninsorile din această noapte și de mâine ar trebui să aducă un nou strat și pe Oltenia, nordul Munteniei și să îl crească considerabil pe cel din Moldova.

Concluzii:

– Urmează o nouă zi grea, cu fenomene severe din toată pleiada posibilă: ninsori abundente, ploi torențiale, ploaie înghețată cu depunere de polei, vânt puternic, ceață. Grijă mare, nu porniți la drum decât dacă este un caz de viață și de moarte și nu înainte de a consulta actualizările și avertizările ANM și de la CNADIR.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=waGnZXLADiE&w=800&h=600]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *