prognoze

Prognoză meteo 24 ianuarie 2019–ninsori abundente în Moldova, posibil nowcasting portocaliu / roșu de polei în sud!

Context sinoptic:

– Scenariul zilei de mâine, din punct de vedere meteo, are în componența sa următorii termeni: ciclon mediteraneean, front cald, front de ocluziune. Din păcate lipsește, și din terminologie și din scenariu, un anticiclon care ar fi făcut ca totul să fie epic. Așadar, mâine suntem sub influența unei depresiuni cu originea în Mediterana, bine dezvoltată și care va afecta cea mai mare parte a Europei Centrale și sud-estice.  Ciclonul mediteraneean vine însoțit de fronturi de ocluziune, în timp ce la nord-est de țara noastră avem un front cald. În ceea ce privește temperaturile la 850 hpa, acestea rămân negative mai ales în Moldova, zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș și mare parte din Transilvania, în timp ce pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea avem prognozate valori pozitive.

Temperaturi:

– Minimele nopții aduc valori negative, chiar apropiate de pragul gerului, în Moldova (-6 spre –8, –10 grade), –3 spre –5, –6 grade în restul zonelor montane, dar și prin Crișana și Maramureș, respectiv nordul Transilvaniei. În Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom avea minime pozitive, de la 0 spre 2, 3  grade, iar în sudul extrem și prin Dobrogea se pot atinge și 4 – 6 grade. Valorile maxime rămân negative pe toată zona Moldovei (-4 spre –6, –8 grade), sudul Moldovei și sud estul Munteniei (-0 spre –1, –2 grade), zonele montane și vestul extrem al Crișanei (-1 spre –2, –3 grade). În restul zonelor (Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia vom avea maxime de la 1 spre 3, 4 grade, iar în Dobrogea se vor atinge cele mai ridicate temperaturi, de la 6 spre 8 – 10 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem cer senin prin Transilvania, Maramureș, sudul extrem, Dobrogea dar și prin nordul Moldovei. Până la orele prânzului nimic nu se schimbă, cerul este acoperit de nori joși în aproape toată țara, cu excepția Banatului, Crișanei și celei mai mari părți din Transilvania. Dacă după amiaza inclusiv Dobrogea are parte de un cer variabil, până la finalul intervalului de prognoză întreaga țară va fi acoperită de nori joși, posibil doar prin Transilvania să vorbim de cer variabil.

Ceață:

– La începutul intervalului de prognoză ceața este prezentă în județele Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Arad, Cluj și Sălaj. Odată cu înaintarea în noapte ea ar putea apărea și prin Maramureș, Bihor, Satu Mare. Spre finalul intervalului de prognoză ne vom reîntâlni cu ea prin Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu și din nou Arad.

Precipitații:

– La începutul nopții avem ploi moderate prin vestul județului Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, centrul județului Argeș, centrul județului Dâmbovița, sudul Timișului, centrul și vestul județului Caraș Severin, estul județului Ialomița, nordul județului Constanța și prin Tulcea. În sudul județelor Caraș Severin, Hunedoara, Alba și Sibiu, respectiv Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița și nord vestul județului Prahova predomină ninsorile. Odată cu înaintarea în noapte apar problemele serioase. Prin Arad, Alba, Sibiu, dar mai ales prin Buzău, Vrancea, Galați avem parte de ploaie înghețată. Ploile se extind și prin Călărași iar ninsorile se extind prin nordul județului Vrancea, Bacău, Vaslui, Harghita. În zonele montane va ninge moderat spre abundent. Dimineața plouă moderat spre torențial în Tulcea, vestul județului Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Dolj, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Timiș, Arad și Mureș, în timp ce pe Ilfov (inclusiv București), vestul județului Ialomița, Buzău, sudul Vrancei, Galați, estul Brăilei, Arad, Bisi8trța Năsăud și Mureș avem parte de ploaie înghețată. Ploile continuă pe tot sudul țării (cu ploaia înghețată prezentă fără întrerupere în Brăila, Galați, Ilfov și Ialomița. Ninsorile rămân pe toate zonele montane, Crișana, Maramureș și toată Moldova (aici și în zonele montane va ninge moderat spre abundent). Partea cu adevărat periculoasă începe odată cu orele amiezii și ține până la finalul intervalului de prognoză. Vorbim de două aspecte: ninsori moderate și abundente pe zona Meridionalilor dar și în Moldova (nordul județului Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui, Iași, vestul județului Galați, Neamț) și ploaie înghețată torențială pe sudul județului Dâmbovița, Ilfov, Călărași, Ialomița, sudul județului Buzău, Brăila și sudul județului Galați. De reținut că aceste fenomene periculoase sunt așteptate să dureze mai bine de 8 – 10 ore.

precipitații24ianuarie

Vânt:

– Vântul nu va fi deloc prietenos mâine. În zonele montane, dar și în toată Muntenia, zona de Curbură și sudul Moldovei vorbim de rafale care vor trece de 50 – 60 km/h, ajungând chiar la 70 – 80 km/h, inclusiv în București, Ialomița, Giurgiu, Teleorman și Buzău.

Strat de zăpadă:

– Marele câștigător al zilei de mâine, din punct de vedere al zăpezii, va fi Moldova. Dar nici sudul nu se lasă mai prejos, ar putea câștiga premiul de cel mai mare patinoar.

Concluzii:

– Nu credeam că voi prinde ziua în care să vin cu o prognoză în care să nu vă pot spune cu certitudine ce tip de precipitații vor fi într-o anumită zonă, peste doar câteva ore. Știm sigur că va ninge, și abundent, în zonele montane și prin Moldova. Mai știm și că temperaturile sunt în scădere, atât minimele, cât și maximele. Cer variabil avem doar prin Transilvania și Dobrogea (dimineața) iar vântul va prinde viteze de peste 60 – 70 km/h. Dar în sud, ce vom avea? Ploi, ploi înghețate sau chiar ninsoare. Răspunsul? Mâine, live.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_CPJp3AZ6_o&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *