prognoze

Prognoză meteo 22 ianuarie 2019–ninsorile care ar putea schimba scenariile pesimiste!

Context sinoptic:

– Începem ziua, sinoptic, sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon mobil, în timp ce, dinspre Mediterana, vine spre noi un ciclon cu izobarele extrem de ridicate și cu diferențe mari între izobarele sale. Acest ciclon vine însoțit și de un front de ocluziune, în timp ce fix pe țara noastră, avem parte de o frontoliză caldă. La finalul intervalului vom fi deja sub influența ciclonului, a frontului cald mai ales pe nordul țării și cu frontul de ocluziune la sud-vest.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori negative la nivelul întregii țări, cu valori de la 0 spre –3, –5 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai scăzute vom avea în zonele montane (-6 spre –8, –9 grade) respectiv sudul extrem al Olteniei, unde vom avea minime pozitive, cu valori de 1 – 2, 3 grade. Nici maximele nu vor avea o creștere importantă, astfel că vorbim de valori de la –1, –3 pre –5, –6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului și sud-estului Munteniei, sudul Banatului și Dobrogea, unde avem valori ușor pozitive, de la 0 spre 2, 4 grade.

Nebulozitate:

– Încă din timpul nopții norii joși vor acoperi o bună parte din țară, astfel că doar prin Crișana, Maramureș, sudul Transilvaniei și prin Moldova vom avea parte de un cer variabil. La prânz doar izolat, prin sudul extrem al Munteniei și prin Meridionali mai avem parte de un cer cu mai puțin nori. Iar situația nu se va mai schimba până la finalul zilei.

Ceață:

– La începutul nopții avem parte de ceață prin Transilvania, dar și prin Apuseni și Munții Banatului. Spre orele serii ceața revin tot prin Transilvania, dar și prin Banat sau sudul Moldovei.

Precipitații:

– Precipitațiile vor fi prezente încă de la începutul nopții. Va ninge în județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Timiș și Arad. Spre dimineață ninsorile devin moderate în Timiș, Arad, sudul Bihorului, începe să ningă și prin Hunedoara, Mehedinți, Caraș Severin și Alba. Ninsorile continuă în toată zona deluroasă a Munteniei. Dimineața târziu ninsorile se extind de la vest spre nord, nord –est, ajungând și în Cluj Napoca, Bistrița, Mureș, Sălaj, Maramureș, Satu Mare. Începe să ningă și în Dolj și vestul județului Olt, dar și prin nordul județului Vrancea sau prin Neamț. La prânz, ninsorile sunt prezente în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul și vestul Munteniei, nordul  Olteniei. În județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți ele vor fi și moderate spre abundente. Ninge și prin Suceava, Bacău, Neamț. Tot spre orele prânzului ajung fulgii de zăpadă și prin Ilfov, inclusiv București. După amiaza ninsorile cuceresc și Moldova, continuă să ningă și în zonele menționate mai sus, iar în Banat își fac apariția lapovița și ploaia. Spre seară ninsorile se intensifică în Oltenia și nordul Munteniei (Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău) dar și prin sudul Moldovei sau prin Harghita, Bistrița Năsăud și centrul și vestul Banatului. (în estul și sudul Banatului vom avea ploi și lapoviță). De menționat este și faptul că, la finalul intervalului de prognoză, vor predomina ploile prin nordul județului Brăila, dar și prin Mehedinți, Timiș și Arad. În ce privește ninsorile cumulate pe 24 de ore (în mm) avem: nordul Munteniei: 5 – 10 cm, nordul județelor Dâmbovița, Argeș, Vâlcea – 10, 15 cm. Munții Banatului: 15 – 20 cm. Prin sud vestul Banatului, 10 – 15 cm. Iar prin restul zonelor (Moldova, Maramureș, Transilvania, Crișana) între 3 – 5, 7 cm.

precipitații22ianuarie

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot intervalul de prognoză, în aproape toată țara. Excepția va fi zona Munților Banatului, unde se pot atinge rafale de 60 – 70 km/h, iar asociate și cu ninsorile așteptate aici putem vorbi de viscol sever.

Strat de zăpadă:

– La ora la care scriem aceste rânduri mai vorbim de strat de zăpadă doar în Crișana, Maramureș. Transilvania, Moldova și zonele montane. Ninsorile de mâine vor mai salva din situație, mai ales prin Banat, Oltenia și nordul Munteniei.

Concluzii:

– La modul cum se prezintă modelele meteo, cel mai bine este să ne bazăm doar pe următoarele 24 de ore și ce ne aduc ele. În cazul de față, revin ninsorile într-o bună parte din țară, temperaturile scad și ele, vântul își face de cap prin Munții Banatului unde vom avea parte de viscol puternic. Soarele este scump la vedere iar ceața nu lipsește nici ea din peisaj.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DICvW64GzKo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *