prognoze

Prognoză meteo 19 ianuarie 2019–revin ninsorile în sud!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine se anunță extrem de ușor de explicat. Ne vom afla sub influența unui câmp de presiune ridicat, asociat unui anticiclon mobil, în timp ce un front cald ne va traversa de la sud-est spre nord-vest.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care temperaturi negative se pot atinge doar în Maramureș, Crișana, zonele montane, nordul Transilvaniei, dar și prin Banat și sudul Moldovei. În aceste zone vom avea temperaturi de la –1 spre –3, –5 grade, mai scăzute mai ales prin zonele montane, spre –6, –8 grade. Pentru restul țării vom vorbi de minime pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade. Maximele, în scădere față de zilele precedente, rămân totuși pozitive în cea mai mare parte a Moldovei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana și sudul Transilvaniei, cu valori de la 1 spre 3, 5 grade. Temperaturi negative rămân prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane, mare parte din Transilvania și Maramureș, unde nu se vor depăși valori de la –1 spre –3, –5 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată prin Moldova, Maramureș, Transilvania, zonele montane, Banat dar și prin sud-estul Munteniei și Dobrogea. La orele prânzului mai putem vorbi de cer variabil / senin doar prin centrul Moldovei, Apuseni și nordul Maramureșului. La finalul intervalului de prognoză mai vorbim de un cer variabil spre senin doar prin Meridionali, nordul Crișanei și nordul extrem al Maramureșului.

Ceață:

– Ceața este prezentă încă de la începutul intervalului de prognoză, în sudul Moldovei, zonele montane, vestul Banatului dar și prin Transilvania. Dimineața ceața se extinde și prin Maramureș, Muntenia și restul Banatului. Seara și până la finalul intervalului de prognoză condiții de ceață vor fi mai ales prin Muntenia.

Precipitații:

– Încă de la începutul intervalului de prognoză avem parte de precipitații. Avem parte de ninsori în Suceava, ploi, lapoviță și ninsori în Botoșani, ploi în Iași. Ploi și lapoviță prin Sibiu, la fel și prin Neamț (aici se vor transforma și în ninsori). Aceeași situație, cu lapoviță și ninsori, și în Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Brașov, Hunedoara, Sălaj și Bihor. Până spre dimineață frontul de precipitații are o deplasare nord-sud, se restrânge doar spre zonele montane (Orientali și Meridionali), dar și prin sudul județului Iași, și vorbim doar de ninsori. Până la orele prânzului precipitațiile se mută pe Muntenia. Ninge în nordul județelor și centrul județelor Dâmbovița și Argeș, ploaie și lapoviță în sudul acelorași județe, în timp ce ploaia predomină în Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu. Continuă să ningă toată după amiaza în Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, iar ninsorile se extind și spre București, devenind chiar moderate. Lapovița și ninsoare apar și în Mehedinți, ninge și în nordul județelor Prahova, Buzău, Vrancea, dar și prin Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași. Până la finalul intervalului de prognoză ninsorile nu scad în intensitate în București (Ilfov), se extind și pe Buzău, Brăila, Vâlcea, Gorj și Dolj (nordul regiunilor) în timp ce ploile rămân pe sudul extrem al Doljului, în Mehedinți, Călărași (sud), Ialomița (est) Constanța și Tulcea.

precipitații19ianuarie

Vânt:

– Vântul va fi slab până la moderat pe tot parcursul zilei, iar prin sudul țării pot exista intervale, mai ales după amiaza, când la rafală se pot atinge și 40 – 45 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă s-a redus semnificativ și a dispărut în cea mai mare parte din Muntenia, Banat, Crișana, nordul Moldovei, Transilvania, cu Dobrogea. Rămânem cu strat consistent de zăpadă în zonele montane, Maramureș și prin centrul Moldovei.

Concluzii:

– Odată cu ziua de mâine intrăm într-o săptămână extrem de agitată, care a reușit deja să dezbine toate modelele meteo și să facă haos în rulări. Pentru următoarele 24 de ore avem certitudinea temperaturilor în scădere, a precipitațiilor de toate felurile prezente în toate regiunile, a ceții și nebulozității joase din multe zone.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tGt3FulwYT0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *