prognoze

Prognoză meteo 18 ianuarie 2019–precipitații în jumătate de țară, soare și cald în restul regiunilor!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine nu aduce modificări majore la nivelul țării noastre. Vom fi sub influența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, dar și cu o advecție de aer cald dinspre sud și est, la finalul intervalului de prognoză, după ce vom fi fost traversați de la vest la est de un front rece.

Temperaturi:

– La noapte, valorile de temperatură vor fi negative în Moldova, Muntenia, Oltenia și zonele montane (-2 spre –4, –6 grade).. În Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei dar și prin zona deluroasă de Curbură vom avea minime pozitive (0 spre 2, 4 grade). Temperaturile maxime vor fi pozitive în cea mai mare parte a țării, cu valori de la 2 spre 4, 6 grade. Negative rămân doar în zonele montane, sudul Moldovei, zona de Curbură și prin Maramureș cu valori de la –0 spre –2, –4 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nori joși sunt prezenți mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, sudul Moldovei, zonele montane, nordul Transilvaniei. Dacă până spre orele prânzului nebulozitatea se retrage mai ales spre vestul țării, după amiaza și seara asistăm la extinderea ei în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, Moldova.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem parte de ceață în județele Galați, Vrancea, sudul județului Vaslui,, prin zonele joase din Buzău și prin Gorj. Seara, ceața revine în sudul Moldovei, dar și prin Transilvania și Banat.

Precipitații:

– Pe timpul  nopții avem parte de ninsori în ploaie, lapoviță și ninsori în Maramureș, nordul județului Bistrița Năsăud și ninsori prin nordul județului Harghita, estul județului Mureș. va ploua, moderat chiar, în Sălaj, Satu Mare, Cluj și Bihor (în sudul acestor regiuni vor predomina ninsorile). Până la orele prânzului, precipitațiile se retrag spre vestul extrem al Banatului și Crișanei (ploi) respectiv nordul Maramureșului (ploi, lapoviță și ninsori). După amiaza ploile se extind în Timiș, Arad, vestul Bihorului și al Maramureșului, dar și în Caraș Severin. Avem lapoviță și ninsori în estul, centrul și norul Maramureșului, nordul județului Bistrița, centrul și estul județului Bihor. Seara ploile cuprind Botoșaniul, ninge în Suceava (vest, centru și nord), nordul și estul județului Mureș și vestul județului Alba iar ploile vor continua prin Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, estul județului Suceava, având o deplasare de la vest spre sud-est.

precipitații18ianuarie

Vânt:

– Avem parte de un vânt slabe pe tot parcursul intervalului de prognoză, la nivelul întregii țări, cu excepția Crișanei și a zonelor montane, unde pe timpul nopții vom avea parte de rafale ce pot ajunge la 40 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă a pierdut mult prin Oltenia, Muntenia și Transilvania. Nici ziua de mâine nu va fi una tocmai favorabilă, asta în ciuda ninsorilor anunțate prin multe zone.

Concluzii:

– Avem din nou parte de tot arsenalul de fenomene meteo:. ninsori, ploi, lapoviță, ceață, vânt (Crișana și zonele montane) dar și de temperaturi pozitive în cea mai mare parte a țării, datorate și unui cer variabil, mai mult senin.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eo2dbq14HT4&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *