prognoze

Prognoză meteo 17 ianuarie 2019–se încălzește bine!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine nu modifică foarte mult scenariul sinoptic la nivelul țării noastre. Rămânem sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni scandinave care a persistat în ultimele zile deasupra Europei. Deși un front rece extrem de extins pare a fi direcționat spre noi, acesta se destramă, înlocuit fiind de un front de ocluziune. În același timp, pe zona de sud ne vom afla sub presiune ridicată, asociată anticiclonului Azore.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi mai suportabile, negative prin centrul, sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, estul Olteniei, zonele montane și Transilvania (-1 spre –3, –5 grade). În nordul Moldovei, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin centrul Transilvaniei vom avea minime pozitive, de la 1 la 3 grade. Cât despre maximele zilei, încălzirea este mai mult decât evidentă, în unele zone, precum Banatul, Crișana, Transilvania, Oltenia, sud-vestul Munteniei, zonele deluroase din nordul Munteniei dar și sudul Dobrogei se vor atinge și 6 – 8, 9 grade. În restul zonelor avem valori de la –1, –3 grade în zonele montane, respectiv 1 –3 grade prin estul, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Maramureș.

maxime17ianuarie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales în zona Orientalilor, Moldova, iar odată cu dimineața și prin Maramureș. După amiaza și seara avem parte de un cer senin, cu excepția Maramureșului și Crișanei

Ceață:

– Pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții ceața va fi prezentă mai ales în zonele montane, iar la finalul intervalului prin sudul Moldovei. 

Precipitații:

– La începutul nopții mai pot apărea ninsori slabe prin județul Maramureș, dar și prin Bistrița Năsăud. După amiaza apar ploi slabe prin Bihor și Arad. Seara avem parte de ploi în Satu Mare și nordul județului Sălaj, în timp ce în Maramureș avem ploi, lapoviță și ninsoare (estul județului) ninsoare care va apărea și prin nordul județului Bistrița Năsăud.

Vânt:

– Rămânem cu vânt furios în zonele montane, mai ales în Apuseni și Orientali unde, la rafală, se pot atinge și 80 – 100 km/h.

Strat de zăpadă:

– Pe cât de frumos arată stratul de zăpadă acum în multe zone, încălzirea accelerată de mâine și poimâine va topi mult din ea. Noroc cu ceea ce se arată la orizont săptămâna viitoare.

Concluzii:

– Ziua de mâine este una mult mai liniștită, cu precipitații mai ales la finalul intervalului, cu temperaturi în creștere și chiar una consistentă, cu cer senin în cea mai mare parte a țării. Un respiro de care chiar avem nevoie, înainte de o săptămână ce se anunță extrem de agitată.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gIlRMNuDcK4&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *