prognoze

Prognoză meteo 16 ianuarie 2019–vânt puternic, ninsori moderate, încălzire accentuată!

Context sinoptic:

– Mâine, nordul țării se va afla încă sub influența unei depresiuni de origine scandinavă, cu un jos baric fix la nord de țara noastră și cu un front cald pe direcție vest – est. În schimb, jumătatea sudică se află sub influența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică.

Temperaturi:

– Minimele vor pleca de la valori de –3 spre –5, –7 grade în aproape toată țara, cu excepția zonelor montane, unde vom avea temperaturi de –8 spre –10, – 12 grade. În Oltenia, Banat și Crișana vom avea minime pozitive, de la 0 spre 3, 4 grade. În ceea ce privește maximele, încălzirea este evidentă și bruscă, astfel că vom avea parte de valori de la 2, 4 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție fac din nou zonele montane, unde rămânem pe valori negative (-2 spre –4 grade) dar și vestul Banatului, sud-vestul Munteniei  și Oltenia, unde se pot atinge și 6 – 8 grade.

maxime16ianuarie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se va manifesta în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și, izolat, prin nordul Moldovei. Situația nu se schimbă foarte mult nici pe parcursul zilei, cerul fiind când variabil, când acoperit de nori tot prin aceste regiuni iar mai apoi și prin nord-estul Munteniei. Spre finalul intervalului cerul se degajă și prin vest, iar norii joși rămân pe zonele montane, Transilvania, Maramureș, Moldova și estul Munteniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții există condiții de ceață doar izolat prin zona Meridionalilor. Odată cu orele serii ceața cuprinde toate zonele montane

Precipitații:

– Precipitațiile nu vor lipsi nici mâine din peisaj. la început vorbim de ninsori în Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Caraș Severin, Hunedoara, care apoi se extind inclusiv în Crișana și zonele montane. În vestul extrem al Crișanei va predomina lapovița. Până dimineața avem ninsori moderate în Maramureș, Banat și Crișana (estul regiunilor + zonele montane), Transilvania, zonele montane plus nordul Moldovei (aici vorbim de ninsori slabe). În Satu Mare și Bihor sunt posibile și precipitații lichide, ploaie și lapoviță. Dimineața vom avea parte de ninsori și prin nordul Munteniei, în timp ce în Maramureș vor predomina ploile. Ploi care apoi se extind odată cu înaintarea în zi și prin Banat, Crișana, nordul Moldovei și al Transilvaniei. În schimb pot apărea ninsori slabe inclusiv prin Dobrogea. După amiaza ninge moderat în zonele montane și plouă moderat în Banat. Precipitațiile se restrâng până seara doar la nivelul județelor Maramureș și Bistrița (ninsori) iar până la finalul zilei dispar de tot din peisaj.

Vânt:

– Avem parte de un vânt activ mâine, c u rafale extrem de puternice prin zonele montane (se pot atinge 80 – 100 și chiar peste 110 km/h) dar și prin județele Dolj, Olt, Mehedinți, Teleorman, Botoșani, Suceava, Cluj, Sălaj, Sibiu, Constanța și Tulcea, unde rafalele pot ajunge la 50 – 60, chiar 70 km/h. În restul țării vorbim de rafale de până la 40 km/h. În multe din aceste zone va și ninge, astfel că putem vorbi, și pentru acest interval, de viscol.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 24 de ore, mai ales cele de dimineață din zona Capitalei au mai adus câțiva centimetri de zăpadă, iar pe sudul Moldovei au crescut exponențial acest strat, până la 20 de cm la Brăila. Banatul în schimb continuă să piardă din acest strat.

Concluzii:

– O nouă zi plină cu evenimente. De la temperaturi în creștere accentuată (de la aproape ger noapte la +6 ziua), la precipitații de tot felul (de interes ninsorile moderate de prin Transilvania, Maramureș, zonele montane) la vântul foarte puternic din mai multe regiuni care, asociat cu ninsorile de la acel moment va duce la apariția viscolului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oPsgKqEzCWU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *