prognoze

Prognoză meteo 15 ianuarie 2019 – continuă ninsorile, dar și viscolul la munte!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine readuce România sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azore. În același timp, un ciclon mediteraneean ajunge la sud-est de țara noastră și își va face simțită prezența prin est, sud-est la noi. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului de prognoză un front rece ne părăsește prin est, iar la finalul zilei vom fi sub influența unui front cald, cu deplasare vest, nord-est, asta în timp ce deplasarea ciclonului îl va duce pe acesta în nordul Mării Negre.

Temperaturi:

– La noapte, temperaturile vor pleca de la valori de –6, spre –8, –10 grade în zonele montane și Maramureș, în timp ce pentru restul țării vorbim de valori de la –1 spre –3, –5 grade. În sudul Moldovei, al Dobrogei, dar și prin dealurile Munteniei și sud vestul Banatului am putea avea parte de temperaturi ușor pozitive, de la 1 spre 2, 3 grade. Maximele vor fi pozitive în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și Banat, cu valori de la 1 spre 3, 5 grade. În zonele montane, Maramureș, Transilvania vorbim de valori de la –4 spre –6, –8 grade. În Moldova, Crișana, nordul Dobrogei dar și prin nordul și sudul Munteniei vom avea maxime de la –2, –1 spre 0 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea  joasă va fi prezentă prin zonele montane, Moldova, iar spre primele ore ale dimineții se extinde și prin Dobrogea și Muntenia (sud-est). Până la orele prânzului norii joși rămân în zonele montane, Maramureș și Dobrogea, pentru ca după amiaza să îi regăsim prin Banat, Crișana și Maramureș. Finalul zilei nu schimbă foarte mult situația, norii joși rămân în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane. 

nebulozitate15ianuarie

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața își face apariția prin zonele montane, dar și prin nordul Transilvaniei și Maramureș. Iar seara tot zonele montane par a avea șanse la ceață.

Precipitații:

– La începutul nopții ninsorile sunt prezente în zonele montane, Maramureș, prin centrul Moldovei și prin județul Bihor, fiind și moderate cantitativ. În sudul Moldovei avem parte de ploaie, ploaie înghețată și lapoviță. Odată cu trecerea orelor, ninsorile se extind în Moldova și nord-estul Munteniei (Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila), devenind moderate cantitativ. Până la primele ore ale dimineții începe să ningă și în Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov (inclusiv București) dar și în Teleorman. În tot acest timp ninsorile continuă prin zonele montane. Continuă să ningă până spre orele prânzului, când frontul de precipitații ne părăsește prin Dobrogea. Rămânem cu ninsori prin Maramureș și nordul Moldovei, asta cel puțin până la orele serii, când acestea reîncep în Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș. Încheiem ziua cu ninsori slabe prin Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sălaj, respectiv ninsori moderate în Alba, Hunedoara, Mehedinți, Caraș Severin, Gorj, posibil Sibiu, Vâlcea și prin nordul județului Argeș.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul este activ în multe zone din țară, cu rafale ce pot ajunge la 40 – 50 km/h, iar în zona Orientalilor chiar la 80 – 90 km/h. Iar situația nu se schimbă nici pentru restul zilei, astfel că putem vorbi iarăși de viscol mai ales în zonele montane.

Strat de zăpadă:

– În timp ce prin sudul țării stratul de zăpadă pierde teren cu fiecare oră, Maramureșul luptă cu fiecare oră care trece cu zăpada care nu mai contenește să cadă. Avem deja peste 50 de cm pe arii extinse, și e poate ajunge la și mai mult.

Concluzii:

– Continuăm cu iarna în toate manifestările ei. Ninsori prin multe regiuni, viscol în zonele montane, temperaturi negative prin nord, vest și centru, pozitive prin sud, cu un cer variabil spre senin prin mare parte din țară. O iarnă cu tot alaiul de fenomene.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OEXf1Axb680&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *