Prognoză meteo 14 ianuarie 2019–viscol puternic prin vest, nord-vest!
Context sinoptic:
– Și ziua de mâine stă influența unui câmp de presiune scăzută, asociată vastei depresiuni islandeze care acoperă aproape toată Europa. Din punct de vedere al fronturilor, suntem traversați, succesiv, de un front cald, urmat de două fronturi succesive reci, și asta doar pe parcursul zilei de mâine.
Temperaturi:
– Urmează o nouă noapte cu valori minime negative în aproape toată țara, dar un pic mai suportabile față de noaptea precedentă. În Oltenia, Muntenia, Moldova, Maramureș și zonele montane vorbim de valori de la –4 spre –6, –8 grade, în timp ce în Dobrogea, Transilvania și mare parte din Banat vom avea valori în jurul a 0 grade. În estul extrem al Dobrogei, în Crișana și vestul Banatului vom avea valori nocturne pozitive, de la 1 spre 2 – 3 grade. Maximele de mâine aduc o încălzire semnificativă. Mai rămânem cu valori negative prin zonele montane, sudul Moldovei, sud-estul Munteniei (-1 spre –3, –4 grade) pentru ca în restul țării să vorbim de temperaturi de la 1 spre 3, 5 grade. Mult mai cald va fi în Dobrogea, sudul extrem al Munteniei și vestul Banatului, unde vom ajunge la valori de 7 – 8 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții, norii joși se vor strânge mai ales prin zonele montane, Maramureș, Crișana, Banat, dar și prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Spre prânz se mai degajă cerul și prin vestul Banatului, nebulozitatea joasă se menține pe zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul extrem al Moldovei și prin Oltenia. După amiaza norii rămân prin zonele montane și Transilvania iar la finalul intervalului de prognoză prin sudul Moldovei, zonele montane și sudul Transilvaniei.
Ceață:
– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață în Muntenia, estul Transilvaniei, Orientali, sudul Moldovei dar și nordul Dobrogei. Ceața ar putea persista pe tot parcursul zilei și va determina scăderea vizibilității sub 200 și chiar sub 50 de metri. În plus, există condiții și pentru depunerea chiciurii.
Precipitații:
– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ninsori în Maramureș, în Bihor, prin nordul județelor Bistrița și Sălaj, dar și în Satu Mare (aici este posibil să avem și lapoviță în unele momente). Odată cu înaintarea în noapte precipitațiile se extind, cuprinzând și Suceava, Bistrița Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, dar și Hunedoara, Alba, Timiș și Caraș. Vor predomina ninsorile, moderate cantitativ, dar, prin vestul Timișului, Satu Mare și Sălaj avem parte și de ploi și lapoviță. Dimineața, frontul de precipitații continuă deplasarea și cuprinde și Brașov, Covasna, Sibiu, Gorj, Vâlcea, respectiv nordul județelor Argeș și Dâmbovița, zone unde avem parte de ninsori. Prin vestul țării precipitațiile vor continua sub toate formele: ploaie, lapoviță și ninsoare. Odată cu orele amiezii ninsorile ajung și în Moldova nordică (Botoșani, Iași, Vaslui) dar trec în doar câteva ore. Seara vine cu ninsori în Maramureș, zonele montane și nordul Transilvaniei și în continuare cu ploi, lapoviță și ninsori pe ramura estică a Banatului și Crișanei. Ploaie, lapoviță și ninsori vom avea la finalul intervalului și prin Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui.
Vânt:
– Vântul va fi problematic, încă de la începutul intervalului de prognoză. În zonele montane, mai ales Orientali și Apuseni avem rafale de vânt ce pot ajunge și la 100 – 110 km/h, care vor troieni și viscoli zăpada. Condiții pentru un episod de viscol pe timpul nopții și al dimineții avem și în nordul și estul județului Bihor, sudul județului Satu Mare, sud-estul județului Cluj, nordul și sudul județului Alba, dar și în Arad și vestul Hunedoarei, unde rafalele de vânt pot ajunge la 50 – 70, 90 km/h. După amiaza și seara vântul bate cu rafale de 35 – 40 km/h în mare parte din țară, iar rafalele cele mai intense se mută pe Meridionali și Munții Banatului (60 – 70, 80 km/h).
Strat de zăpadă:
– Stratul de zăpadă continuă să crească mai ales prin Transilvania și Maramureș, zone care, alături de munte și Moldova au parte de strat consistent de zăpadă, cu peste 15 cm. Asta în timp ce Dobrogea, vestul extrem al Banatul și izolat prin sudul extrem al Munteniei, avem strat 0.
Concluzii:
– Dacă pentru sudul țării nu avem evenimente majore prognozate pentru ziua de mâine (cu excepția ceții) , atenția noastră trebuie îndreptată către vest, centru și nord, acolo unde vom avea parte inclusiv de fenomene severe (ninsori moderate spre abundente, viscol (cu vânt ce poate ajunge la rafală chiar la 100 km/h pe crestele montane, dar și la 70 – 80 km/h în zone mai joase din vestul țării. Temperaturile sunt în creștere, devenind pozitive.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pyx9V6eAD2k&w=853&h=480]