prognoze

Prognoză meteo 13 ianuarie 2019–ninsori, ger, viscol la munte!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine va regăsi țara noastră sub influența unui vast câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon islandez. Asociat acestui ciclon avem la început un front de ocluziune iar spre finalul intervalului de prognoză, prin vest, avem o succesiune de fronturi: cald, rece și de ocluziune.

Temperaturi:

– Cu excepția Banatului, unde vom avea valori de temperatură ușor pozitive pe vestul extrem (0 – 1, 3 grade) și apropiate de 0 grade în restul regiunii, situație pe care o vom regăsi și în Crișana (0 – 1, 2 grade), în restul țării vom avea parte de o noapte rece, chiar geroasă, cu valori minime de la –7 spre –9, –11 grade, dar nu este exclus să ajungem și la valori de –12, –13 grade. Maximele rămân negative în Maramureș, Transilvania, Moldova, Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și zonele montane, unde se vor înregistra valori de la –3 spre –5, –7 grade. Valori mai scăzute se pot înregistra prin zona de Curbură (spre –10, –11 grade). În Dobrogea, sudul extrem al Munteniei, sudul Olteniei vom avea valori pozitive  (0 spre 1, 3 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania, nordul extrem al Moldovei, iar spre orele dimineții inclusiv prin sudul Munteniei ( zona Capitalei) dar și sudul Moldovei. Până spre finalul intervalului de prognoză norii joși se concentrează în Transilvania, Crișana, Maramureș și zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții sunt condiții de ceață prin județul Ilfov, sudul județului Dâmbovița, nordul județului Giurgiu, dar și prin Galați, Vrancea, Cluj și Brăila. Spre orele dimineții ceața se extinde și pe Oltenia și persistă prin Muntenia până la orele prânzului. La finalul intervalului de prognoză ceața se mută pe zonele montane.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de lapoviță și ninsori prin vestul județelor Timiș și Arad. Ninsorile se vor extinde pe timpul nopții și în Caraș Severin și Bihor devenind și moderate cantitativ. Deplasarea este de la vest la est, astfel că se vor extinde de la oră la oră și spre Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Baia Mare. Acestea sunt zonele unde va continua să ningă până spre orele prânzului, când vor ajunge și în Bistrița Năsăud și Mureș. După amiaza, prin Timiș, mai ales, vom avea parte de lapoviță. După amiaza aria precipitațiilor se restrânge spre județele Maramureș, Bistrița, Mureș, Harghita, Covasna, Hunedoara, Alba, Caraș Severin. Spre finalul intervalului un nou front de precipitații intră prin Satu Mare și Bihor, la început ploaie și lapoviță cu transformare în ninsoare.

Vânt:

– Avem parte de un vânt intens mai ales în zonele montane, aici rafalele pot ajunge, pe tot parcursul zilei, la 55 – 60 km/h, iar spre finalul intervalului de prognoză, mai ales în Orientali, și la rafale de 75 0 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile așteptate mâine prin Maramureș, Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, vor mai adăuga centimetri buni la un strat deja consistent. Cu excepția Dobrogei și a vestului extrem al Banatului, avem strat de  zăpadă în toată țara.

stratdezăpadă13ianuarie

Concluzii:

– Și mâine rămânem pe același scenariu meteo din ultimele 24 de ore. Ninsori în vest, nord și centru, ger pe timpul nopții în aproape toată țara, vânt nervos în zonele montane, un cer mai mult senin pe sudul țării și Moldova.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gRFMx1L6VMU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *