prognoze

Prognoză meteo 12 ianuarie 2019–revin ninsorile prin nord și vest!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic pentru ziua de mâine se schimbă la nivelul țării noastre. Chiar dacă Mediterana continuă să genereze cicloni, aceștia nu se mai apropie de țara noastră, cel puțin în zilele următoare, asta din cauza extindere anticiclonului Azoric (timid pentru ziua de mâine) dar și pentru că dintre Scandinavia vine spre noi un ciclon islandez de toată frumusețea, cu un front de ocluziune puternic, care nu se va destrăma. La sud de țara noastră avem un câmp de presiune ridicată.

Temperaturi:

– Gerul se instalează în multe zone dințară, pe timpul nopții. În nordul Moldovei va fi cel mai frig, cu valori de la –15 spre –17, izolat chiar –18 grade. Frig va fi și în restul Moldovei, cu –8, –11 spre –13 grade. În zonele montane se vor atinge valori de la –9 spre –11, –12 grade în timp ce în restul țării vorbim de minime de –7, –9 spre –11 grade. Maximele zilei devin mai suportabile, ușor pozitive pe Dobrogea (0, 1 spre 3 grade), ușor spre 0 grade în vestul Banatului, iar pentru restul țării valori de la –2 spre –4, –6 grade. În zonele montane rămânem cu valori de –6,-8 spre –9 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se menține accentuată în sud-estul Munteniei, zonele montane, Maramureș, Transilvania și sudul Moldovei, cu un grade de acoperire al cerului de peste 70 – 90%, spre 100%. Până la orele prânzului cerul se înseninează în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, dar se acoperă de nori Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Până la finalul intervalului de prognoză Moldova își recapătă dreptul la un cer senin.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Orientali, dar și prin nordul Munteniei și prin sudul județelor Hunedoara, Bistrița Năsăud, Brașov, Covasna. Spre seara zilei de mâine reapar condițiile de ceață prin sud-estul județului Covasna și estul județului Vrancea și numai izolat și pe arii restrânse și prin județele Alba și Covasna.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori slabe prin Covasna, Mureș, Bistrița Năsăud. Odată cu primele ore ale dimineții, un front de precipitații intră prin vest, nord vest, astfel că începe să ningă prin Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Până la orele prânzului ninsorile se extind și în Timiș, Arad, Deva, Alba, Cluj, Bistrița, Mureș, Harghita, nordul Brașovului, estul Bacăului, Botoșani, Suceava, Iași și Neamț. Până la orele serii ninsorile se restrâng, după ce trec și prin Caraș Severin. Izolat ar putea ninge și pe arii restrânse din Buzău. Până la finalul intervalului de prognoză mai vorbim de ninsori slabe doar prin Caraș Severin. Cantitățile de precipitații vor ajunge la un 7 – 10 mm în 24 de ore de prognoză în Maramureș, estul Banatului și nordul Transilvaniei.

precipitații12ianuarie

Vânt:

– Vânt activ mâine, cu rafale ce pot ajunge prin sudul țării și la 40 – 50 km/h însă cel mai periculos se va manifesta vântul prin zonele montane, unde vom avea parte de rafale de la 60 – 70 km/h, iar în Orientali chiar spre 90 – 100 km/h.

Strat de zăpadă:

– După ninsorile din ultime 24 de ore, cea mai mare parte a țării beneficiază de strat consistent de zăpadă, de peste 15 cm, cu 30 – 40 cm în centrul Moldovei. Avem strat de zăpadă și pe sud, 4 – 10 cm, cu excepția Bucureștiul și a zonelor limitrofe, unde s-au depus 15 – 18 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine se prezintă cu ninsori prin jumătatea nordică și vestică a țării, viscol sever prin zonele montane, ger pe timpul nopții în mare parte din țară. Nu avem cum să ne plângem de iarna aceasta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5K_w_vtL01g&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.