prognoze

Prognoză meteo 11 ianuarie 2019–ninsori în sud, viscol în Moldova!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de vineri poate fi împărțit în doua momente: prima parte a zilei suntem încă sub influența ciclonului mediteraneean care a adus episodul de iarnă și pe sudul României, așadar un câmp de presiune scăzută, cu un front de ocluziune la est de noi și un front rece în sudul Mării Negre și cald la nord de aceasta. După orele prânzului, revenim la scenariul deja cunoscut al acestei ierni cu anticiclonul Azoric extins în mare parte din Europa, deci și la noi, cu un extins câmp de presiune scăzută la nord, asociată unui ciclon islandez, care vine însoțit de un front cald, și în spatele acestuia un front rece.

Temperaturi:

– Cu excepția Dobrogei, unde vom avea parte de temperaturi minime pozitive (1 – 3 grade), în restul țării avem valori negative, de la –3 spre –5, –7 grade. Valori mai scăzute vom avea în zonele montane (-8 spre –10, –12 grade). În nordul Maramureșului se pot atinge și valori de –13, –14 grade. În ceea ce privește valorile maxime, în sudul extrem al Munteniei, Olteniei, dar și prin estul extrem al Dobrogei avem parte de temperaturi pozitive (1 – 2, 3 grade). În restul Munteniei, Olteniei și Dobrogei vorbim de maxime în jurul valorii de 0 grade. Pentru restul regiunilor țării vorbim de maxime negative (-1 spre –3, –5 grade), mai scăzute în zonele montane (-6 spre –8, –10 grade).

maxime11ianuarie2019

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată în cea mai mare parte a țării (cu un grade de acoperire de la 70% spre 100%). excepție urmând să facă Banatul, Crișana și nordul Maramureșului, unde vom avea un cer mai mult senin. Pentru restul intervalului de prognoză cerul se degajă și devine variabil în cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estului Munteniei, sudului Dobrogei, zonelor montane, vestului Banatului  și Transilvania.

Ceață:

– În primele ore ale nopții avem parte de condiții de ceață în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj și Bihor. Odată cu seara zilei de mâine am putea avea parte de ceață și în Bistrița Năsăud, Bacău, Covasna, Harghita, Vrancea, Buzău și Prahova.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză suntem în plin asalt al precipitațiilor. Ninsori în Oltenia Muntenia, sudul și estul Banatului, Transilvania, Moldova și zonele montane. Ninsorile vor fi moderate spre abundente în zonele montane, sud-estul Munteniei, prin aproape toată Moldova și sudul Transilvaniei. În Dobrogea vor predomina lapovița și ploile. Frontul de precipitații se deplasează destul de repede, astfel că la orele dimineții ninsorile vor înceta în sudul extrem al Olteniei, sudul și estul Munteniei, mare parte a Dobrogei, și vor continua în Moldova (moderat spre abundent), Transilvania, zonele montane, nordul Olteniei, centrul și nordul Munteniei, estul Banatului și Transilvania. Ninsorile continuă în aceste regiuni până spre orele prânzului, iar apoi aria ninsorilor se restrânge spre zonele montane și prin centrul Moldovei, zona de Curbură, Transilvania, iar până la finalul intervalului de prognoză ciclonul deja ne va părăsi.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vom avea parte de intensificări ale vântului mai ales în zona Orientalilor, Moldovei și a Carpaților de Curbură, unde se vor înregistra rafale de 45 – 50, izolat 60 km/h, rafale care vor viscoli zăpada și vor aduce astfel un episod de viscol, nu sever, în aceste regiuni. Pentru restul regiunilor și intervalului de prognoză vorbim de un vânt slab.

Strat de zăpadă:

– Ultima rulare a ANM în ceea ce privește distribuția stratului de zăpadă aduce coronița Moldovei, zona de est a regiunii, care a strâns peste 10 cm, cu 30 la Bârnova, dar și Oltenia, pe vestul ei, cu 11 – 18 cm. Se depune strat și în sud și ninsorile din această noapte și mâine dimineață ar putea aduce 15 – 16 cm strat nou, peste cel actual.

Concluzii:

– Ultima parte a episodului de iarnă pe care îl traversăm de câteva zile își joacă ultimul act în noaptea care urmează și mâine. Avem parte de ninsori, chiar de un episod de viscol (nu foarte sever) prin Moldova, iar apoi, spre seară, liniște…și frig.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7FCoLQE-BIg&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *