Prognoză meteo 10 ianuarie 2019–sub zodia zăpezilor!
Context sinoptic:
– La nivel sinoptic suntem, încă din seara zilei de miercuri, sub influența unui ciclon mediteraneean, cu deplasare nord-est, și care vine bogat în precipitații, dar și cu fronturi în diferite stadii. Astfel, la începutul intervalului de prognoză ciclonul vine cu un pasaj frontal superior cald, situat la sud-est de noi. Acesta ne traversează destul de repede și ajunge, spre miezul zilei, la nord-estul României, în timp ce un front rece are deplasare spre Marea Neagră iar un front cald spre sud-estul țării noastre. Finalul intervalului de prognoză regăsește ciclonul cu un centrul baric fix pe Dobrogea, dimpreună cu un front de ocluziune cu direcție sudică. Pe timpul nopții, temperatura la 850 hpa (1.5 km) va fi negativă la nivelul întregii țări, apoi, începând cu orele dimineții și spre prânz, amiază, devin pozitive în județele Constanța, Tulcea, estul județelor Călărași și Ialomița (cu valori de 2 – 4 grade) și se apropie ușor de 0 grade în Ilfov (inclusiv București), Brăila, sudul județului Buzău, sudul extrem al județului Prahova, Giurgiu și estul județului Teleorman. Seara, valorile pozitive la 850 hpa ajung și în Brăila, cea mai mare parte din Ialomița, sud-estul Buzăului, Călărași și sudul extrem al județului Giurgiu.
Temperaturi:
– La noapte vom avea parte de temperaturi ceva mai blânde în mare parte din țară. Chiar pozitive în sudul județelor Teleorman, Giurgiu, Ilfov, județul Călărași, cea mai mare parte a județului Ialomița, sudul, centrul și estul județului Tulcea, dar și în județele Constanța și Tulcea, unde vom avea valori de la 1 – 3, 5 grade. Nordul Moldovei și crestele montane au parte de minime de la –7, –9 spre –11 grade, în timp ce pentru restul țării vorbim de –1 spre –3, –5 grade. Maximele de mâine vor fi pozitive în Oltenia (0 – 1, 3 grade), Muntenia (0 – 1, 3 grade), mare parte din Banat ( 0 – 1, 3 grade), sud-estul extrem al Moldovei ( 0 – 1, 3 grade), Dobrogea (2 – 4, 6 grade). În centrul și nordul Moldovei, respectiv zonele montane ne vom opri la valori de –3 spre –5, –7 grade), în timp ce în Crișana, Transilvania, Maramureș maximele vor fi de la –1 spre –3, –4 grade.
Nebulozitate:
– La începutul intervalului de prognoză, aflați și sub influența ciclonului mediteraneean, avem parte de nebulozitate accentuată în vestul Olteniei, Muntenia sudul Dobrogei (județul Constanța), dar și prin Timiș, Mehedinți, Satu Mare și Maramureș. Până la orele dimineții norii joși cuceresc toată Oltenia, Muntenia, zonele montane, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, pentru ca la prânz să ajungă și în nordul Moldovei, nordul Transilvaniei. Pe parcursul zilei, singurii care se vor bucura de un cer variabil, cu o acoperire de sub 30% cu nori joși, sunt cei din Crișana, Banat.
Ceață:
– Condiții slabe de ceață prin sudul județului Suceava și nord vestul județului Neamț, pe timpul nopții.
Precipitații:
– Precipitațiile care încep încă de miercuri seara, continuă și pe timpul nopții. La începutul intervalului de prognoză ninge în Banat (moderat în județul Timiș și sudul județului Arad și în Caraș Severin), în Oltenia (moderat prin vestul Mehedințiului și nord vestul județului Gorj). Ninge și în toată Muntenia (moderat în nordul județului Teleorman, în nordul și centrului județului Giurgiu, în Ilfov, nordul și centrul județelor Ialomița și Călărași, sudul județului Buzău, sud-vestul județului Brăila. În sudul extrem al județelor Giurgiu, Călărași, centrul județelor Călărași și Ialomița, sudul și nordul județului Constanța, sudul Brăilei și sudul Județului Tulcea avem parte de lapoviță, iar în restul Dobrogei ploaie, moderată cantitativ. Frontul are o deplasare sud-nord, astfel că, odată cu înaintarea în noapte, ninsorile devin moderate și în Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Bacău, Vaslui, Covasna, Iaș și Neamț (la începutul dimineții). Tot la începutul dimineții, un al doilea val de precipitații intră prin Oltenia (tot ninsori) și se extinde în scurt timp în Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Brașov, Sibiu, cu deplasare până în nordul Moldovei. În acest interval va continua să ningă și prin Banat, Maramureș, Transilvania. În schimb, în Dobrogea, lapovița și mai apoi ploile continuă până dincolo de orele amiezii. Cel de al treilea val de precipitații intră tot prin Mehedinți, Dolj și Caraș Severin. În aceste județe, dar și în Olt, Teleorman (vest, nord și centru), Gorj, Vâlcea, Dâmbovița începe să ningă moderat spre abundent. În sudul extrem al județelor Giurgiu, Călărași, Ilfov la început avem parte de ploi și lapoviță, apoi ploaie înghețată prin Ialomița, Călărași, sudul județelor Buzău și Brăila și Galați. În Constanța și Tulcea rămânem doar cu ploi. La finalul intervalului de prognoză ninge moderat / abundent în Oltenia, Muntenia (fără sud-est), zonele montane, sudul Moldovei și liniștit în Banat, Transilvania și restul Moldovei.
Vânt:
– Încă de pe timpul nopții și dimineața vântul prinde putere în zona Dobrogei, în județul Constanța, dar și în Tulcea urmând să avem parte de rafale de peste 50 – 60 km/h, pe litoral chiar 70 – 80 km/h. Seara, intensificările se mută pe zonele montane și de Curbură, unde rafalele ajung și aici la 50 – 60 km/h.
Strat de zăpadă:
– După atâta așteptare, aceasta este ultima hartă cu stratul de zăpadă unde sudul țării este golaș ca un copil nou născut. După acest episod de iarnă, vom avea și noi mult așteptatul omăt, de care cei din nord și centru se bucură deja de săptămâni bune.
Concluzii:
– Urmează 2 zile extrem de complicate din punct de vedere meteo, cu o pleiadă de fenomene care le vor însoți: ploi, lapoviță, ninsori, vânt. Iarnă din plin peste România.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6SmHhYzSWzU&w=853&h=480]