prognoze

Prognoză meteo 09 ianuarie 2019–începe spectacolul iernii și pe sud!

Context sinoptic:

– Față de informațiile prezentate în materialul de dimineață,  la nivel sinoptic au apărut câteva modificări legate mai ales de fronturile ce însoțesc acest ciclon, dar și de poziționarea lui. Astfel, dacă dimineață părea că în jurul lui vom avea o frontogeneză rece și caldă simultan, aceasta a dispărut și acum vorbim de un vast front de ocluziune care însoțește ciclonul în primele sale clipe. Spre finalul intervalului de prognoză apare și un front superior cald, cu deplasare nordică, iar un front cald se duce direct spre Marea Neagră.

contextsinoptic09ianuarie

Temperaturi:

– Minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –10 spre –12, –14 grade în zonele montane dar și în Moldova. În Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș vom avea valori de la –3 spre –5, –7 grade, în timp ce în Banat și Crișane ne vom opri la un –1, –3 grade. Valorile maxime vor fi pozitive în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Dobrogei, sudului Moldovei, Banatului și Crișanei, cu valori de la 1 spre 3, 5 grade. În nordul Munteniei, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și zonele montane rămânem cu valori negative, de la –1 spre –3, –5 grade, cu valori mai scăzute pe zonele montane, spre –6, –8 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin Oltenia și vestul Munteniei, cu un grad de acoperire de la 60 – 70% spre 100%Până la orele prânzului norii joși rămân pe poziției tot prin Crișana, Apuseni, Maramureș, Orientali (100%) dar și prin Muntenia (nord, centru) cu 50 – 70% grad de acoperire. La finalul intervalului de prognoză, norii joși cuceresc Oltenia, Muntenia, mare parte din Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii restrânse din sudul județului Alba și nordul județului Caraș Severin. La finalul intervalului de prognoză ceața ar putea apărea prin nordul județului Bistrița Năsăud, sud-estul Maramureșului, Harghita, sudul județului Suceava și vestul județului Neamț.

Precipitații:

– În primele ore ale nopții vom avea parte de ninsori în Transilvania, Maramureș, vestul Crișanei, Apuseni și prin Meridionali. Ninsori moderate cantitativ se vor regăsi prin județele Arad, Bihor, Satu Mare, vestul județului Sălaj. Dimineața, ninsorile moderate se mențin pe vestul județelor Hunedoara, Alba, județul Bihor și în Arad. Ninsorile slabe vor continua pe tot parcursul dimineții în Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni și prin Orientali. Primele benzi de precipitații ale ciclonului mediteraneean de interes pentru sudul țării întră în România mâine după amiază (orele 17 prin sudul județelor Dolj și Mehedinți. Ninsorile urcă apoi spre Gorj, Vâlcea și Caraș Severin, Sibiu, Hunedoara. În ultima parte a serii de miercuri (după ora 21), ciclonul avansează mult și pe sud. Vor fi ninsori în Teleorman, ploaie, lapoviță și ninsoare în Giurgiu, ploaie în sudul județelor Călărași Constanța. În intervalul orar 22 – 00, ninsorile devin moderate / abundente în Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Caraș Severin, dar și în Teleorman, Ilfov (inclusiv București), vestul județului Ialomița, în timp ce în sudul extrem al Munteniei (sudul județelor Giurgiu, Călărași) predomină lapovița, iar în Constanța, Brăila, Tulcea, ploaia și lapovița (care vor fi și ele moderate).

Vânt:

– Mâine avem parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei, doar la finalul intervalului de prognoză, prin județele Caraș Severin, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, estul județului Olt și nordul județului Giurgiu am putea avea rafale de 40 – 45 km/h, în timp ce prin Dobrogea, chiar 50 – 55 km/h.

Strat de zăpadă:

– Nicio modificare importantă la nivelul stratului de zăpadă, în așteptarea ciclonului care ne va oferi cu adevărat peisaje feerice și prin zonele unde acum nu prea este zăpadă sau este prea puțină (sudul țării și Moldova).

Concluzii:

– Intrăm, de mâine, într-un episod de 3 –4 zile de vreme severă,  de iarnă autentică, cu ninsori importante cantitativ pe arii extinse, cu posibil viscol, joi, cu temperaturi care vor scădea. Preambulul este oferit de amiaza și seara zilei de mâine.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XuSZTxAG96o&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *