prognoze

Prognoză meteo 08 ianuarie 2019–așteptând ”iadul alb”, ”snowmageddon” sau măcar ceva ploi!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine este una cu schimbări bruște în doar câteva ore. Astfel, la începutul intervalului de prognoză ne vom afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azoric. Lucrurile se schimbă deja spre orele prânzului, odată cu înaintarea spre sud, sud-est a unui ciclon islandez bine conturat, care ne va afecta și pe noi. Acesta vine însoțit și de un front de ocluziune bine definit iar linia de grosime care diferențiază precipitațiile lichide de cele solide cuprinde și țara noastră în aria sa. La finalul intervalului de prognoză regăsim pe harta și primul ciclon mediteraneean care ne va da multe bătăi de furcă de miercuri încolo.

Temperaturi:

– La noapte temperaturile continuă să scadă mai ales în zonele montane și în Maramureș, zone unde minimele vor pleca de la valori de –10 spre –12, –14 grade, izolat posibil chiar mai scăzute. Pentru restul țării, minimele nopții vor fi de la –2 spre –4, –6 grade. Rămânem cu același scenariu și în ceea ce privește maximele, care nu se modifică decât foarte puțin, mai ales la nivelul zonelor montane, unde mai câștigă un grad, două, în timp ce în restul țării rămânem cu valori de la –1 spre –3, –5, izolat chiar –6 grade

Nebulozitate:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de nebulozitate joasă prin Muntenia (centru și est), Orientali, zona de Curbură a Meridionalilor, estul Moldovei și Dobrogea, zone unde gradul de acoperire cu nori va fi la un 70 – 90%. La orele dimineții vorbim deja de un cer variabil spre senin în aproape toată țara. Lucrurile se schimbă însă odată cu după amiaza zilei de mâine, odată ce suntem vizitați de un front de precipitații ce va intra în țara noastră prin vest nord – vest, unde spre orele 16 – 17. Nebulozitatea joasă va cuprinde Banatul, Crișana, Maramureșul, Apusenii, vestul Transilvaniei, dar și Oltenia.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până dimineață avem condiții de ceață în sudul județului Covasna, nordul județelor Vrancea și Buzău, dar, pe arii restrânse, și prin Alba, Bihor, Maramureș și Cluj.

Precipitații:

– Pe timpul nopții vom avea parte de ceva ninsori slabe în estul județului Tulcea. Acestea vor continua și în primele ore ale dimineții. Apoi avem o perioadă de liniște, nu de foarte multe ore, până la momentul în care, puțin după ora prânzului, un front de precipitații (ninsori), intră prin vest, nord vest, afectând județele Satu Mare, Bihor și Arad. Până la orele serii ninsorile se extind și cuprind și județele: Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș Severin. Deplasarea frontului de precipitații continuă și, la finalul intervalului de prognoză, avem ninsori și în Bistrița Năsăud, Mureș, Sibiu și Mehedinți (aici ninsorile vor fi chiar moderate cantitativ.

precipitații08ianuarie

Vânt:

– Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări care vor ajunge la un 40 – 50 km/h dimineața prin județul Tulcea și după amiaza mai ales prin Banat și Crișana.

Strat de zăpadă:

– Încet dar sigur acest ianuarie readuce strat de zăpadă la nivelul întregii țări. Va ninge și mâine, mai ales prin vest, nord-vest, centru, sud-vest, iar de miercuri așteptăm ninsori care să ne bucure pe toți, mai puțin pe autorități.

Concluzii:

– Ziua de mâine, în prima parte a ei, va fi destul de liniștită, cu ninsori slabe doar prin Dobrogea, vânt liniștit, cer senin, temperaturi normale. Odată cu a doua jumătate a zilei tabloul meteo se schimbă. Ninsorile apar pe arii extinse din vest, nord-vest, nord, centru, vântul se intensifică și el, un prim semnal pentru fenomenele de mai mare amploare și intensitate care vor începe miercuri.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bO0BmOxKpMc&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *