prognoze

Prognoză meteo 06 ianuarie 2019–Bobotează cu ninsori!

Context sinoptic:

– România se va afla mâine sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată și unui ciclon care ne va afecta mai ales în regiunile sudice și estice. Asociat ciclonului avem și un front de ocluziune. Spre finalul intervalului de prognoză ciclonul este împins la est de țara noastră.

Temperaturi:

– La noapte avem parte de temperaturi negative în zonele montane (-9 spre –11, –13 grade), respectiv –2 spre –4, –5 grade pentru Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Crișana, mare parte din Banat. Excepție face vestul extrem al Banatului, unde vom avea minime ușor pozitive, spre 1, 2 grade. Maximele rămân negative în zonele montane (-6 spre –8, –10 grade), nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Dobrogea, sudul și centrul Munteniei (-0 spre –2, –3 grade). În Oltenia, sudul Moldovei, estul Munteniei, sudul Crișanei se vor atinge valori ușor pozitive, de 1 –2, 3 grade.

Nebulozitate:

– La începutul intervalului de prognoză nebulozitatea joasă va fi accentuată pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Până la orele dimineții și Moldova va fi acoperită de nori joși. Până la orele serii, Oltenia și Muntenia au parte de un cer mai mult variabil, apoi se adună norii și aici și se mai înseninează prin vest. La finalul intervalului de prognoză avem nori joși prin zonele montane, Moldova, sudul Munteniei și nordul Dobrogei.

nebulozitate06ianuarie

Ceață:

– Spre orele dimineții ceața își face apariția prin Apuseni și Munții Banatului.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză ninsorile sunt prezente în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Odată cu înaintarea în dimineață, frontul de precipitații părăsește Banatul, Crișana și Maramureșul, rămânând de actualitate în Transilvania, zonele montane, centrul Moldovei, zona de Curbură și estul Olteniei. Primele ore ale dimineții aduc ninsori și în Muntenia (Teleorman, Giurgiu, sudul Dâmboviței, Prahova, Ilfov, inclusiv în București). Ninsori avem dimineață și în Moldova (estul județului Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Vrancea, Bacău), zona de Curbură (Buzău, Vrancea, Harghita, Covasna), dar și în Călărași, Ialomița, Brăila și vestul județului Tulcea. La orele serii mai avem ninsori în nordul județelor Suceava, Maramureș, Bistrița Năsăud, în zonele montane, Ilfov, sudul și sud-estul județului Dâmbovița, vestul județului Ialomița, Giurgiu, Teleorman dar și prin Tulcea. De menționat faptul că, pentru sudul Munteniei, inclusiv București, ultima parte a intervalului de prognoză (orele 18 – 23) corespunde și cu vârful de intensitate a precipitațiilor.

Vânt:

– Vântul va fi și el un pic mai activ, iar pe zona Moldovei, estul Munteniei, vestul Crișanei vom avea intensificări ce pot ajunge la rafală chiar la 50 – 60 km/h. În zona Meridionalilor și a Munților Banatului rafalele pot ajunge chiar la 70 – 80 km/h. Spre seară vântul se va liniști la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare în ceea ce privește distribuția stratului de zăpadă, cel puțin azi. Ziua de mâine, finalul ei și începutul săptămânii viitoare vor aduce din nou zăpadă în mare parte din țară, nu doar la munte și în Maramureș.

Concluzii:

– Avem parte de o zi de Bobotează cu ninsori în aproape toată țara, dar nu chiar cu acel ger al Bobotezei cu care am fost speriați în ultimele zile. Vorbim însă de o zi de iarnă autentică, inclusiv cu vânt ceva mai activ, cu puțină ceață prin unele zone montane. O vreme de iarnă, într-o zi de sărbătoare autentică de iarnă, când toată ”firea apelor” se sfințește.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=M-rd1BVP3mo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *