prognoze

Prognoză meteo 05 ianuarie 2019 – Ajunul Bobotezei cu ninsori și ger!

Context sinoptic:

– Începem ziua cu un vast câmp de presiune ridicată, de origine anticiclonică, care ocupă cea mai mare parte a Europei centrale și sudice. Nici Mediterana nu stă degeaba, avem ciclogeneză activă, cu un ciclon situat la sud de țara noastră, care mâine va fi activ mai ales pe Bulgaria, iar un al doilea este staționar, momentan, pe Grecia, unde lasă deja precipitații abundente. Până la finalul intervalului de prognoză vom fi înconjurați de câmpuri de presiune joasă, avem și un început de Siberian și blocajul anticiclonic Azoric este în retragere.

Temperaturi:

– Urmează o noapte deosebit de rece în zonele montane, acolo unde vorbim deja de ger, cu minime între –10, –12 spre –14 grade (izolat chiar spre –16 grade). Nici în restul țării nu va fi mai bine, vorbim tot de minime negative, de la –3 spre –5, –7, izolat chiar mai scăzute. În ceea ce privește temperaturile maxime, nu avem schimbări majore față de ziua precedentă. Cel mai frig la munte și pe creste, cu valori de la –8, –10 grade spre –12, –14 grade. Frig și în Maramureș, unde se vor atinge –7, –9, spre –11 grade. Valori negative și în Moldova, Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, nordul, vestul și centrul Munteniei, cu valori de la –1 spre –3, –4 grade. Cel mai cald va fi în sudul extrem al Olteniei, estul Munteniei și Dobrogea, zone unde se pot atinge și 1 – 2, 3 grade.

Nebulozitate:

– Până la orele dimineții vorbim de un cer variabil, mai mult senin în cea mai mare parte a țării, cu un grad de acoperire a cerului cu nori de până la 20 – 30%. Nebulozitate mai accentuată vom avea pe extremitatea vestică a Banatului, zonele montane și Maramureș, acolo unde acoperirea cu nori va fi la peste 70 – 80%. La finalul intervalului avem parte de nori în Banat, Crișana, Maramureș , nordul și centrul Moldovei (100%) respectiv 60 – 80% în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, în timp ce Dobrogea s-ar putea bucura de un cer variabil, mai mult senin.

Ceață:

– Până dimineață avem condiții slabe de ceață prin sudul județului Maramureș și prin sud-estul județului Brașov. Nu este exclusă ceața, dimineață nici prin județele Bistrița Năsăud, Mureș și Alba.

Precipitații:

– După o noapte fără precipitații, dimineața apar primele ninsori, în nordul și nord estul județului Maramureș. Odată cu apropierea de ora prânzului, un front de precipitații ne abordează dinspre Ungaria, astfel că avem ninsori în Maramureș și Satu Mare. Până la orele serii acestea se extind și va începe să ningă în tot vestul și și nordul țării (județele: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Maramureș, Satu Mare, nordul județului Maramureș. Ninsori mai intense vor fi în Timiș, Arad și Satu Mare. Până la finalul intervalului de prognoză încep ninsorile și în Sibiu, Harghita, Botoșani, Suceava, Neamț, dar și în nordul județului Iași, Covasna, nordul județului Buzău, estul județelor Bacău și Vrancea. Nu sunt excluse ninsori nici în nordul extrem al județului Argeș.

precipitații05ianuarie

Vânt:

– Vântul va fi și el activ, cu rafale de 30 – 40, 45 km/h pe arii extinse. În zonele montane, dar și în județul Bihor și sudul județului Satu Mare, am putea avea rafale și de peste 55 – 60 km/h, izolat, mai ales în zonele montane, de peste 70 – 80 km/h, având, coroborat cu ninsorile, parte de viscol puternic.

Strat de zăpadă:

– Ceva mici noutăți despre stratul de zăpadă avem. Dincolo de tradiționalul mesaj legat de zonele montane, nordul Transilvaniei și Maramureș, acum avem 3 – 5 cm prin județele Dolj, Slatina, Argeș.

Concluzii:

– Gerul Bobotezei nu va mai fi doar o simplă zicere anul acesta, iar Ajunul acestei mari sărbători confirmă credința bătrânilor. Avem parte de o noapte cu temperaturi ce ajung chiar și la –15, –16 grade prin crestele montane, dar nici în restul zonelor nu va fi mai bine. Apar și ninsorile, importante chiar, mai ales prin vest, nord-vest, nord și centru. Vântul devine și el activ, iar la munte avem parte de viscol sever.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PkKJuzpbmjs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *