prognoze

Prognoză meteo 04 ianuarie 2019–ceva ninsori, mai mult frig!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine regăsește România drept câmp de bătălie pentru Anticiclonul Azoric, care are sub puterea sa cea mai mare parte a Europei și un ciclon mediteraneean care ajunge în Marea Neagră și care va afecta mai ales partea de sud-est a României. Acesta are și un front cald cu deplasare tot către regiunea țării noastre. Odată cu înaintarea în zi, bătălia este câștigată de câmpul de presiune ridicată, asociat anticiclonului.

Temperaturi:

– La noapte vom avea valori de temperatură care vor pleca de la –12 spre –14, –16 grade pe crestele montane, –8 spre –10, –11 grade în restul zonelor montane, în timp ce pentru restul regiunilor așteptăm valori de la –2 spre –4, –6 grade. Maximele rămân și ele negative în aproape toată țara, cu valori de la –8 spre –10 grade în zonele montane, respectiv –1 spre –3 grade pentru restul zonelor, cu excepția sudului extrem al Olteniei, sudul și sud estul Munteniei, unde vom avea parte de valori ușor pozitive, de la 0 spre 1, 3 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de cer senin în mare parte din țară, iar pe acolo pe unde apar norii, gradul de acoperire va fi de maxim 10 – 20%. Lucrurile se schimbă însă odată cu înaintarea în zi cerul se umple de nori prin Oltenia, Muntenia, Banat, sudul Moldovei și Dobrogea. La finalul intervalului de prognoză, acoperire de peste 70 – 80% cu nori mai avem doar prin zonele montane, în timp ce în restul țării vorbim de maxim 10 – 20%.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de condiții de ceață doar prin zonele montane.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem ninsori slabe spre moderate în județele Dolj, Olt, Teleorman, dar și pe arii restrânse din județele Brașov și Covasna. Dimineața, ninsorile le mai regăsim doar prin sudul, sud – estul județului Constanța și nordul județului Suceava.

precipitații04ianuarie

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde, pe parcursul zilei, pot exista interval când, la rafală, se pot atinge și 45 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Nicio modificare în ceea ce privește stratul de zăpadă și distribuția acestuia la nivelul țării noastre. Avem strat consistent de zăpadă în zonele montane, Maramureș, cu peste 20 – 30 cm pe arii extinse, iar izolat și peste 50 – 60 cm.

Concluzii:

– Ninsorile din această noapte și de mâine dimineață, coroborate cu scăderea temperaturilor (care pe timpul nopții ajung sub pragul gerului prin zonele montane) reprezintă cam singurele elemente meteo ale zilei de mâine.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RICXiZZlLRI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *