prognoze

Prognoză meteo 03 ianuarie 2019–preambulul unei perioade de iarnă nebună!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine vine cu un context sinoptic extrem de interesant. Vom fi astfel sub influența unui ciclon mediteraneean care își va suprapune izobarele, la nord de țara noastră, și peste un ciclon islandez sub influența căruia s-a aflat nordul țării noastre în ultimele ore. Acest ciclon va avea un traseu retrograd spre Marea Neagră și nu este exclus ca influența lui să fie mult mai amplă decât o arată modelele de acum. Linia de grosime care separă precipitațiile lichide de cele solide se va afla la sud de țara noastră. Temperatura la 850 hpa continuă să scadă și ajunge mâine la valori de –7, –9 grade pe sud, în timp ce în nordul țării vom avea și valori de –13, –14 grade. În ceea ce privește geopotențialul, avem parte de o bătălie care va împărți România în două, cu vest, nord vest sub influența anticiclonului azoric și restul țării sub influența ciclonului mediteraneean.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care vom avea valori negative la nivelul aproape întregii țări, de la –6, –8, –9 grade în zonele montane, până la –1 spre –3, –5 grade în restul regiunilor. Excepție vor face sudul Moldovei și sudul Banatului, zone unde vom avea valori ușor pozitive, de la 0 spre 1, 2 grade. Maximele rămân negative în zonele montane (-6 spre –8, –9 grade), ușor negative (-0 spre –1, –2 grad) prin nordul Crișanei, Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei, în timp ce în restul regiunilor așteptăm valori de la 1 spre 3, 5 grade.

maxime03ianuarie

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu un cer mai mult senin prin Oltenia, Muntenia, Crișana, sudul Moldovei și vestul Dobrogei și mai mult acoperit în restul țării. Spre dimineață, norii acoperă și sudul extrem al Olteniei și Munteniei, dar spre seară putem vorbi de un cer variabil mai mult senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Ceața va fi prezentă, pe timpul nopții, prin estul Transilvaniei, zona de Curbură, Munții Banatului, iar ea reapare seara tot prin zonele montane.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ninsori prin zonele montane, Maramureș, Transilvania și sudul Moldovei, iar spre dimineață acestea apar și în zona Apusenilor. După amiaza aduce ninsori inclusiv prin Banat, Transilvania, sudul Moldovei, Crișana, sudul și nordul Munteniei, Oltenia.

Vânt:

– Vom avea parte de un vânt slab spre moderat pe tot parcursul zilei, cu excepția zonelor montane din Meridionali, locuri unde se pot atinge rafale de 50 – 70, 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Zonele montane și Maramureș sunt câștigătoarele începutului de an din punct de vedere al stratului de zăpadă, fiind regiunile care au un strat de zăpadă consistent, de peste 20 – 30 cm, iar în zonele montane peste 50 – 60 cm. Iar perioada următoare începe să readucă stratul de zăpadă mult așteptat în cea mai mare parte a țării.

Concluzii:

– Putem spune că ziua de mâine reprezintă preambulul unei perioade extrem de interesante și de agitate din punct de vedere meteo. Temperaturile sunt în scădere, mai ales cele nocturne pentru început, ninsorile cuceresc din ce în ce mai multe regiuni, vântul, în schimb, rămâne cuminte, cel puțin pentru moment.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ydn1UVEozNY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *