prognoze

Prognoză meteo 31 decembrie 2018–02 ianuarie 2019: vreme perfectă să intrăm în 2019 cu petreceri zgomotoase!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al ultimei zile din anul 2018 și primelor zile din 2019 este la fel de dinamic cum ne-a obișnuit la acest final de an. Începem ziua de 31 decembrie cu România sub influența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, pe partea sudică a ei, în timp ce din vest avem parte de un front de ocluziune iar la nord se situează un nucleu depresionar de origine islandeză. Noaptea de Anul Nou aduce Anticiclonul Azorelor în forță, cu un front cald pe zona de vest, dar lucrurile se schimbă repede, astfel că în a doua zi a anului ne vom afla deja sub acțiunea ciclonului islandez, ce vine și cu un front de ocluziune cu direct vest – est. Dinspre bazinul Mării Negre se orientează spre noi un front cald.

contextsinoptic31decembrie2ianuarie

Temperaturi:

– Temperaturile minime ale acestor zile vor avea următoarele valori: În ultima noapte a anului, cea de 31 decembrie, plecăm de la valori –9, –11 spre –13 grade pe crestele montane, respectiv –3 spre –5, –6 grade în restul regiunilor montane. În Moldova, Muntenia, Transilvania, vestul Dobrogei, Maramureș se vor atinge valori ușor negative (-1 spre –3, –4 grade) în timp ce în nordul Dobrogei, sudul extrem al Olteniei, Banat și Crișana vom avea minime pozitive (1 spre 3, 5 grade). Noaptea de Revelion este și ea cu temperaturi negative , cu singurele modificări legate de faptul că și pe vest și Dobrogea minimele scad ușor sub pragul de 0 grade, spre –1, –2 grade. Noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2019 readuce temperaturile nocturne pozitive pe Banat, Crișana (0 –2, 3 grade) dar și pe nordul Moldovei, în timp ce în restul țării rămânem cu valori negative (-1 spre –3, –4 grade), mai scăzute pe zonele montane (-6 spre –8, –9 grade). În ceea ce privește maximele acestor 3 zile de sărbătoare, pe 31 decembrie vom avea parte de valori negative doar prin zonele montane (-3 spre –5, –7 grade), Maramureș și nordul Transilvaniei, vestul Munteniei și sudul Moldovei (-0 spre –1, –2 grade). Pentru restul țării, ultima zi din an aduce maxime pozitive, de la 1 la 3, 5 grade, ușor mai ridicate pe sud-vestul Olteniei, Banat și Dobrogea, cu valori de 6 – 7, 8 grade. 1 ianuarie vine cu maxime negative nu doar în zonele menționate pentru 31 decembrie, ci și prin sudul Moldovei, sud estul Munteniei și nordul Olteniei, unde se pot atinge valori de –0 spre –1, –1 grade. Pentru restul regiunilor vom avea maxime de la 1 la 2, 3 grade. Pe 2 ianuarie avem parte iarăși de  încălzire, cu valori ce pot ajunge și la 6 – 8 grade pe sudul extrem al Olteniei și prin Banat. Rămân valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –6 grade) și izolat prin sudul Moldovei (-1, –2 grade), în timp ce în restul regiunilor se vor atinge valori de 1  – 3, 5 grade.

Nebulozitate:

– 31 decembrie aduce nebulozitate accentuată, pe timpul nopții, dimineții și amiezii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și Moldova. Noaptea și dimineața noului an aduc nori persistenți mai ales prin Moldova, zonele montane, Muntenia și Oltenia. Lucrurile nu se schimbă nici pe parcursul zilei, când Oltenia și Muntenia vor fi acoperite total de nori, dar nici în a doua zi, pe 2 ianuarie, când avem parte de un cer variabil, mai mult senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Dimineața zilei de mâine aduce ceață prin nordul și sudul Moldovei, vestul Munteniei, Oltenia. dar și în vestul Transilvaniei. Prima zi a noului an aduce ceață pe arii extinse în centrul și sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia, nordul și vestul Dobrogei, zonele montane, Maramureș. Pentru 2 ianuarie, ceața își va face apariția mai ales prin zonele montane, izolat.

Precipitații:

– Începem ultima noapte a anului cu precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana și Maramureș. În vestul extrem a regiunilor vorbim de ploi, cu cât ne apropiem de Apuseni, lapovițe și ninsori. Ploi izolate, dar și lapoviță pe extremitatea estică a Moldovei și nordul Dobrogei. Spre orele prânzului mai avem parte de ploi prin nordul Crișanei, lapoviță și ninsoare prin nordul Maramureșului, respectiv ploaie în nordul litoralului. Noaptea de Anul Nou aduce ninsori slabe, izolate, prin zonele montane. Iar prima zi a anului, cel puțin până la orele serii, se anunță lipsită de precipitații. La finalul zilei de 1 ianuarie, prin nord, afectând mai întâi Maramureșul și Crișana, întră în țară un front de precipitații, asociat depresiunii islandeze, care aduce mai ales ninsori și ceva lapoviță prin vestul Crișanei. Aceste ninsori, primele din 2019, cuprind Maramureșul, Transilvania, Banatul, Crișana, nordul Moldovei și Apusenii. După amiaza, prin Crișana, Munții Banatului dar și prin nordul Moldovei precipitațiile se vor transforma în lapoviță și apoi ploaie.

Vânt:

– Mâine și până la finalul primei zile a anului vântul nu va pune absolut nicio problemă, având intensificări slabe la nivelul întregii țări. Lucrurile se schimbă în Orientali în seara de 1 ianuarie și noaptea dea 1 spre 2 ianuarie, când vântul devine extrem de periculos, urmând să avem intensificări ce la rafală pot ajunge și la 90 – 100 km/h.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare față de ieri în distribuția stratului de zăpadă, pe care acum îl mai regăsim doar prin zonele montane și Maramureș, cu câțiva centimetri prin nordul Transilvaniei Olteniei. Iar modelele meteo nu estimează schimbări majore, cel puțin până la ninsorile așteptate să intre în țară în noaptea de 1 spre 2 ianuarie.

Concluzii:

– Ultima zi a anului 2018, noaptea de Revelion și primele 2 zile ale lui 2019 nu aduc elemente meteo importante în peisajul climatic al țării noastre. Avem parte de oscilații minore ale valorilor de temperatură, precipitații mai importante abia începând cu noaptea de 1 spre 2 ianuarie și doar în anumite zone. Vântul va pune probleme începând cu seara de 1 ianuarie în zonele montane iar cerul va fi și el schimbător, dar vom beneficia și de multe momente cu soare. Una peste alta, o vreme blândă cu noi, numai bună să ne permită trecerea în noul an cu multă voioșie și petrecere până în zori. Nu în ultimul rând, echipa Prognoze Meteo vă mulțumește pentru că i-ați fost alături și pe parcursul lui 2018. Un an în care am depășit multe borne importante.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MXvuqDzANB0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *