prognoze

Prognoză meteo 29 decembrie 2018–vreme cu de toate!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, mâine rămânem sub influența Anticiclonului Azorelor, în timp ce în bazinul Mării Negre avem un câmp de presiune scăzută, asociată unui nucleu depresionar cu un front de ocluziune. În zona de est a țării noastre regăsim și linia de grosime care diferențiază precipitațiile lichide de cele solide.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care vom avea parte de temperaturi negative doar în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), în timp ce în restul țării minimele se vor opri la valori de 0 – 2, 4 grade. Dacă maximele din zonele montane nu vor fi deloc diferite față de valorile minime (tot de la –1 spre –3, –5 grade), pentru celelalte regiuni avem creșteri la 1 – 3, 5 grade în Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. Cel mai cald va fi mâine în Oltenia și Muntenia, cu 6 – 8, 9 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții regăsim nebulozitate prin Banat, zonele montane, Moldova, Oltenia și sudul Munteniei. După amiaza zilei de mâine aduce nebulozitate pe toată Moldova (80 – 100%)Transilvania, Crișana și Banat (80 – 100%), dar și prin Oltenia și Muntenia (20 – 40%)

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții ceața își face loc prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Banat, Crișana și Carpații de Curbură. Orele serii ne găsesc cu ceața prezentă tot prin zonele montane, Maramureș și estul Transilvaniei.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ploaie, lapoviță și ninsoare în Maramureș, ploi prin Banat, , lapoviță și ninsoare în Transilvania, lapoviță prin nordul Munteniei, ploi prin Oltenia, restul Munteniei și Dobrogea. Odată cu înaintarea în noapte ploile apar și prin nordul și centrul Moldovei, ninsorile cuprind zonele montane și Transilvania. După amiaza rămânem cu ninsori pe zonele montane (excepția o fac Munții Banatului unde vor predomina ploile) și ploi răzlețe, pe arii restrânse, prin Muntenia și Moldova. La finalul intervalului de prognoză ploile continuă prin Banat și estul Munteniei iar ninsorile prin Orientali.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepția crestelor montane, unde se pot atinge, la rafală, și viteze de 70 – 80 km/h.

vânt29decembrie

Strat de zăpadă:

– În afara zonelor montane și Maramureș, unde avem parte de strat consistent de zăpadă care va mai crește odată cu precipitațiile din ziua aceasta, mai găsim câțiva centimetri de zăpadă prin nordul și centrul Moldovei dar și prin nordul Transilvaniei.

Concluzii:

– Ultima sâmbătă din acest an ne aduce o vreme cu precipitații, cel puțin în prima parte a intervalului, cu temperaturi care sunt un pic mai ridicate decât normalul perioadei, ceva ceață mai ales prin zonele montane, vânt activ tot pe la munte, dar și cu cer senin după amiaza și seara, mai ales pe sudul țării.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F_RqFVz5S70&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *