prognoze

Prognoză meteo 28 decembrie 2018–precipitații din belșug la final de an!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine va fi caracterizat de prezența unui câmp de presiune scăzută, situat la nord de țara noastră și care ne va traversa de la nord la sud, însoțit de un front rece superior și un front rece în spatele lui. Câmpul anticiconic prezent pe sudul se retrage spre vest.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade) dar și prin nordul Munteniei și al Olteniei (-1 spre –3, –5 grade), valori ușor negative urmând să avem inclusiv prin Transilvania și Maramureș (-0 spre –1). Pentru restul țării valorile minime vor fi cuprinse între 1 și 3, 5 grade. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea rămân negative în zonele montane (-1 spre –3, –4 grade). În Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Munteniei și al Olteniei, Banat, Crișana, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea maxime de la 1 spre 3, 5 grade. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea în nordul și centrul Moldovei, respectiv sudul extrem al Munteniei și Olteniei, unde maximele  vor ajunge la 6 – 8, 9 grade.

maxime28decembrie

Nebulozitate:

– La începutul intervalului de prognoză cerul va fi variabil spre senin, mai ales pe jumătatea sudică și această tendință se va păstra cel puțin până spre orele prânzului. Apoi norii joși cuceresc cea mai mare partea țării, posibilitatea unui cer variabil rămânând doar prin sudul extrem, zonele montane și sudul Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața va fi prezentă mai ales prin Apuseni, Meridionali dar și prin nordul Munteniei.

Precipitații:

– Precipitațiile își fac apariția încă de la primele ore ale nopții, în nordul Crișanei (ploi), Maramureș (ninsori) și nordul Moldovei (ploi). Până la primele ore ale dimineții ploile cuprind cea mai parte a Moldovei, rămân în Crișana, în timp ce ninsorile se extind din Maramureș spre Transilvania și Orientali. La prânz mai avem un pic de ploi prin centrul și estul Moldovei, ploi și prin Crișana și Banat, ploi, lapoviță și ninsori în Transilvania, ninsori în Apuseni și Meridionali. Spre seară, primul front de precipitații deja se mută pe Muntenia (ploi), sudul Moldovei (ploi), Dobrogea (ploi) în timp ce prin Carpații de Curbură vom avea ninsori. În același timp, un al doilea front de precipitații intră prin Crișana (ploi) și Maramureș (ninsori) și înaintează rapid cuprinzând toată Transilvania (lapoviță și ninsori), ajungând și prin Muntenia (ploi, nordul Moldovei (ploi) estul Banatului (ploi). Cantitățile de precipitații nu vor trece de 5 – 10, maxim 15 l/mp în 24 de ore de prognoză.

Vânt:

– Pe timpul nopții, în zona Carpaților de Curbură, rafalele de vânt pot ajunge chiar la peste 70 km/h, dar intensificări de 50 – 60 km/h pot fi întâlnite, mâine după amiază și prin Oltenia. În restul țării vom avea parte de vânt slab până la moderat pe tot intervalul de prognoză.

Strat de zăpadă:

– Din stratul de zăpadă pe care ni-l doream de Crăciun nu a mai rămas mai nimic. Câțiva centimetri prin Moldova (3 – 5, 10 cm), încă câțiva prin nordul Munteniei, al Olteniei (5 – 9 cm), dar și prin nordul Transilvaniei (5 – 10 cm). Strat consistent de zăpadă avem în toate zonele montane , dar și prin Maramureș.

Concluzii:

– A trecut Crăciunul, mai avem doar câteva zile și schimbăm anul. Dacă în ceea ce privește zăpadă de Crăciun ne-am lămurit, pentru începutul noului an lucrurile stau într-o necunoscută de-a dreptul insuportabilă. Pentru ziua de mâine avem însă parte de temperaturi normale pentru data din calendar în mare parte din țară, cu excepția extremității sudice și a nordului Moldovei, avem precipitații de tot felul în cea mai mare parte a țării, un pic de ceață, destui nori joși.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QNhv4UT-oUw&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *