prognoze

Prognoză meteo 24–27 decembrie–Vreme schimbătoare de Crăciun!

Context sinoptic:

– Așa cum ne-am obișnuit pe tot parcursul lunii decembrie, nici zilele de Crăciun nu vor face excepție și, la nivel sinoptic, vom trece de la o zi la alta prin noi și noi scenarii. Astfel, ziua de mâine găsește țara noastră sub influența unui ciclon de origine nordică, cu un minim de presiune situat fix deasupra țării noastre Tot mâine vom fi și sub influența unui vast front rece, astfel că ambele vor aduce și multe precipitații. În ziua de Crăciun lucrurile sunt deja în cu totul și cu totul alt ton: România va fi sub influența unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, lucru care nu se va schimba nici pentru a doua zi de Crăciun.

Temperaturi:

– În ceea ce privește valorile minime de temperatură, Ajunul Crăciunului vine cu valori de la –2 spre –4, –5 grade prin zonele montane, dar și prin nordul, estul și sudul Moldovei. În restul țării se așteaptă minime de la 2 spre 4, 6 grade. Lucrurile se schimbă radical în noaptea de Crăciun, una în care vom avea minime negative în cea mai mare parte a țării, cu valori de la –1 spre –3, –5 grade în Moldova, Transilvania, nord vestul Munteniei, Crișana și mare parte din Banat, în timp ce în Maramureș și zonele montane vom avea minime de la –6 spre –8, –10 grade. Vom avea temperaturi nocturne pozitive în vestul extrem al Banatului, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cu valori de  1 – 2, 3 grade.  în Ceea ce privește temperaturile maxime, Ajunul Crăciunului vine cu valori negative pe zonele montane (-1, –2 grade) dar și prin Maramureș (-1, –2 grade). În Moldova, nordul și centrul Munteniei și Transilvania ne vom opri în Ajun la maxime de 2 – 3, 4 grade. În sudul extrem al Munteniei, Olteniei, Dobrogea, Banat și Crișana vom avea temperaturi maxime ce pot ajunge și la 6 – 8, 9 grade. Maximele din ziua de Crăciun scad, ajungând la valori negative în zonele montane (-5 spre –7, –8 grade), Transilvania și Maramureș (-1 spre –3 grade). Pentru restul țării maximele din ziua de Crăciun nu vor mai trece de 0 – 2, 3 grade. Situația se va păstra și pentru perioada 26 – 27 decembrie, când maximele vor marca doar creșteri ușoare. dar nu mai mult de 6 – 8 grade prin sud-est și Banat.

Nebulozitate:

– Ajunul Crăciunului aduce nebulozitate joasă accentuată în Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, nordul și centrul Olteniei și al Munteniei dar și nordul Dobrogei, zone unde gradul de acoperire al cerului cu nori va ajunge la 70 – 100%.  De Crăciun, cerul va fi variabil în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, Moldovei și Maramureșului.

Ceață:

– În noaptea de Ajun avem condiții de ceață prin sudul și centrul Moldovei dar și prin zona munților Banatului și nordul Dobrogei. Seara vine cu ceață și prin vestul Munteniei, Transilvania.

Precipitații:

– În ceea ce privește precipitațiile, avem de toate, pentru toate gusturile. Încă de la primele ore ale nopții de Ajun, prin Banat și Crișana intră un front de precipitații (ploi). În nordul și vestul Transilvaniei, prin Maramureș, Apuseni și Munții Banatului așteptăm lapoviță și ninsori. Până la orele prânzului ploile cuprind tot Banatul, Crișana, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, nordul Munteniei. în timp ce lapovița și ninsorile se concentrează pe zonele montane și Maramureș. Frontul de precipitații traversează apoi țara de la nord la sud astfel că la finalul zilei de 24 decembrie mai avem ploi doar prin sud-estul extrem și ninsori în zonele montane și nordul Moldovei. Despre ninsori vom vorbi în ziua de Crăciun prin zonele montane, Maramureș dar și Moldova. Unele modele (ECMWF) dau posibile ninsori slabe inclusiv prin sudul extrem al Munteniei, cel puțin la începutul intervalului de prognoză. Spre orele serii de Crăciun ninsorile reapar și prin Banat. A doua zi de Crăciun aduce ninsori pe arii extinse în Maramureș, Transilvania, Meridionali, Apuseni, ninsori care vor continua și în a treia zi de Crăciun. Prin Moldova și Crișana vom avea parte de ploi slabe sau ploaie înghețată.

precipitații2425decembrie

Vânt:

– În ceea ce privește vântul, Ajunul Crăciunului ne aduce vânt slab spre moderat, cu intensificări care nu vor trece de 20 – 30 km/h. Iar lucrurile nu se vor schimba nici pentru ziua de Crăciun sau următoarele două zile, astfel că putem vorbi de un vânt liniștit pe tot parcursul perioadei Crăciunului.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă a scăzut semnificativ, astfel că în cea mai mare parte a Munteniei, Banatului, Crișanei, Transilvaniei, a dispărut. Iar unde a rămas, vorbim doar de un 5- 10 cm. Strat consistent, de peste 15 – 25, 30 cm avem în zonele montane și prin Maramureș. Următoarele zile, aduc strat proaspăt de zăpadă în toate zonele montane, dar și prin Maramureș, posibil chiar Transilvania.

Concluzii:

– Sărbătoarea Crăciunului vine cu zile pline de fenomene meteo. Din păcate, nu neapărat pe gustul celor care așteptau un Crăciun cu zăpadă și ninsori. Pe acestea le vom regăsi mai ales prin zonele montane și nordul țării. În sud avem parte de ploi în Ajunul Crăciunului. Temperaturile scad în ziua de Crăciun, cresc apoi iar. Vântul suflă slab, ceața va fi prezentă pe arii extinse. Nebulozitatea joasă va fi de interes mai ales în Ajunul Crăciunului, iar în ziua de Crăciun am putea să ne bucurăm, prin sud mai ales, de un cer mai mult senin. Însă, indiferent de vreme, aceste zile sunt unele ale bucuriei, iar echipa Prognoze Meteo vă dorește să aveți parte de un Crăciun fix cum vi-l doriți, alături de cei dragi!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GRV-R8Sk46E&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *