prognoze

Prognoză meteo 23 decembrie 2018–Iată vin colindătorii, prin ploaie!

Context sinoptic:

– Ne aflăm și mâine sub influența unui ciclon situat la nord de țara noastră, care vine și cu un front rece, front care se va dezintegra imediat ce ajunge în Marea Neagră. Ciclonul se va ciocni fix deasupra țării noastre cu un anticiclon situat la sud de România. Odată cu orele amiezii vom fi și sub influența unui front de ocluziune.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori de temperatură negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade) și, posibil, inclusiv pe sudul Moldovei (-1, –2 grade). Pentru restul țării minimele se vor opri la 1- 3, 5 grade. Pe timpul zilei rămânem cu valori negative doar în zonele montane (-1, –2 grade), în timp ce pentru Moldova, nordul și centrul Munteniei, Oltenia, Transilvania și Maramureș se vor atinge 1 – 3, 5 grade. Mult mai cald va fi pe sudul extrem al Munteniei, Dobrogea, Banat și Crișana, zone unde maximele vor ajunge la 6 – 8, 10 grade.

maxime23decembrie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții, nebulozitatea joasă se va manifesta mai ales prin zonele montane, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zone unde cerul va fi acoperit în proporție de 80, 90 spre 100%.  Situația nu se schimbă nici pentru restul intervalului de prognoză.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin Orientali, Apuseni și Munții Banatului, dar și prin vestul Transilvaniei.

Precipitații:

– Avem parte de precipitații încă de la începutul intervalului de prognoză. Vorbim de ploi prin Banat, Crișana, Muntenia, nordul Moldovei, ploaie, lapoviță și ninsoare prin zonele montane. După amiaza și seara ninsorile ajung și prin Meridionali și Apuseni, iar ploile reapar prin Transilvania și Banat.

Vânt:

– Vântul va sufla slab, cu rafale ce nu vor trece de 10 – 20 km/h, doar izolat, dimineața, în Dobrogea, se pot atinge și 30 km/h.

Strat de zăpadă:

– Odată cu încălzirea care deja se simte, stratul de zăpadă a început să piardă din consistență în Muntenia, Crișana, Banat dar și prin Transilvania. Zilele următoare vor contribui și mai mult la scăderea sau chiar dispariția zăpezii.

Concluzii:

– Procesul de încălzire continuă și ajungem mâine să avem valori și de 8 – 10 grade prin unele zone din țară, caracterizând o vreme cu mult mai caldă față de normalul perioadei. Avem parte și de precipitații, ploi din păcate, cu excepția zonelor montane și a Maramureșului pe unde se pot manifesta și ninsori. Vântul suflă slab, ceața, doar prin zonele montane, cer mai mult senin în mare parte din țară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Bir9Cd830Po&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *