prognoze

Prognoză meteo 18 decembrie 2018–ninge iar, ninge iar!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine, la nivel sinoptic, în prima parte a ei, ne menține sub același scenariu: un ciclon mediteraneean la sud de noi, însoțit de un front de ocluziune, în timp ce la nord avem un puternic câmp de presiune ridicată, specifică anticiclonului Siberian. Până la orele serii anticiclonul va câștiga teren, împing depresiunea mediteraneeană spre sudul extrem al regiunii. Temperaturile, la 850 hpa, vor rămâne negative (-3 spre –5, –7 grade). Iar intrarea anticiclonului se vede și din creșterea geopotențialului de 1.48 km la peste 1.60.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori negative în cea mai mare parte a țării. În zonele montane, dar și vestul extrem al Banatului și Crișanei vom avea minime de la –5 spre –7, –8 grade. În restul regiunilor minimele se vor opri la valori de –1 spre –3, –5 grade, cu excepția estului Dobrogei, unde vom avea valori ușor pozitive, de 0 – 1, 2 grade. Nici maximele nu vor reuși să treacă de pragul de 0 grade, astfel că vom avea parte de valori negative la nivelul întregii țări, de la –1 spre –3, –5 grade. Excepția rămâne estul extrem al Dobrogei, cu maxime de 0 – 1, 2 grade.

maxime18decembrie

Nebulozitate:

– O nouă zi cu soarele absent de pe cerul României. Mici șanse, foarte mici, există doar pe vestul extrem al Crișanei, dimineață, când am putea avea parte de un pic de soare și de un cer variabil.

Ceață:

– Condiții de ceață vom avea mai ales spre finalul intervalului, mâine seară, prin Meridionali, Apuseni dar și prin nordul Crișanei. Vizibilitate redusă vom avea pe tot parcursul intervalului de prognoză, ca urmare a nebulozității joase dar și a precipitațiilor.

Precipitații:

– Vom avea precipitații la nivelul întregii țări, dar mai importante cantitativ prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Orientali și sudul Moldovei, în timp ce în restul zonelor (mai ales pe sud, vor fi slabe dar de durată, până spre orele prânzului mâine). Vor fi ninsori în toate regiunile, cu excepția Dobrogei, unde vor predomina ploile. Cantitățile de precipitații vor fi de la 2 – 5 l/mp în 24 de ore de prognoză pe Oltenia, la 10 – 20 l/mp în restul zonelor unde se vor manifesta.

Vânt:

– Vânt slab pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă rămâne consistent în vest, nord, centru, zonele montane, dar și în Oltenia și vestul Munteniei. Stratul de zăpadă crește și pe Muntenia, Moldova, și va continua să o facă pe tot parcursul nopții și al dimineții de mâine.

Concluzii:

– Personal, nu mă mai satur să vă spun asta: este iarnă, decembrie și avem parte fix de ceea ce ar trebui să ofere acest anotimp: ninsori, frig, strat consistent de zăpadă. Și nu am mai avut asta de ani buni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=W9NAKgblQ7M&w=853&h=480]

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *