prognoze

Prognoză meteo 15 decembrie 2018–iarnă severă, cu viscol și ninsori abundente!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine este unul care se încadrează perfect în scenariul pentru o zi de iarnă autentică. Avem pe de o parte un ciclon mediteraneean extrem de bine dezvoltat, care vine însoțit de un front superior cald și  alt front cald în spatele lui. Totul asezonat, așa cum se cuvine, cu un extrem de puternic câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Scandinav.  O ciocnire de toată frumusețea care vă aduce precipitații abundente în țara noastră. La 850 hpa, pe timpul nopții rămânem cu valori negative, ceea ce favorizează ninsorile, dar, odată cu primele ore ale dimineții, avansul de aer cald aduce temperaturi pozitive de 1 – 2 grade, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Motiv și pentru care ninsorile se vor transforma în lapoviță și apoi ploi.

Temperaturi:

– La noapte vom avea parte de temperaturi negative în zonele montane (-3 spre –5, –7 grade), Moldova, nordul Munteniei, Transilvania, Maramureș (-1 spre –3 grade), în timp ce în sudul Munteniei, Oltenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Banat și Crișana se vor atinge 0 – 1, 2 grade. Maximele de mâine pleacă de la –3 spre –5, –7 grade prin zonele montane, –1 spre –3 grade în Moldova, Transilvania, Banat, nordul Munteniei și al Olteniei. În Crișana, sudul extrem al Munteniei și Olteniei vom avea maxime de 0 – 2, 3 grade, în timp pe Dobrogea va fi câștigătoarea zilei cu 5 – 7 grade.

Nebulozitate:

– Lucrurile sunt destul de simple în ceea ce privește nebulozitatea. Nicio șansă de cer senin, la nivelul țării noastre, pe tot parcursul zilei.

Ceață:

– Condiții de ceață nu prea vor fi mâine, ,în schimb vizibilitatea va fi afectată de precipitațiile de toate felurile care vor cuprinde toată țara. În Banat, zonele montane, sudul Moldovei, Crișana, vom avea perioade lungi în care vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Precipitații:

– Ciclonul mediteraneean despre care vorbeam la contextul sinoptic este în plină desfășurare la nivelul țării noastre. Precipitațiile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a țării și vor continua și pe parcursul zilei de mâine. Vorbim de ninsori abundente în Banat, zonele montane, Muntenia, Moldova (mai ales pe sud). Spre prânz, după amiaza și seara, pe sudul extrem, în Dobrogea și sudul Moldovei precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ploaie. Cantitățile de precipitații vor fi importante în zona Banatului (25 – 30 l/mp în 24 de ore de prognoză), zonele montane (45 – 50 l/mp) dar și în restul țării se vor strânge 15  – 20 de litri pe metru pătrat.

tipprecipitații15decembrie

Vânt:

– Avem ninsori, avem și vânt, deci, clar, vorbim de viscol. Și acest lucru se va vedea cel mai bine pe tot intervalul de prognoză, în sudul țării urmând să avem rafale de vânt chiar și de 45 – 50, 55 km/h care vor spulbera zăpadă (cel puțin pe timpul nopții și al dimineții) iar apoi, asociat cu ploaia înghețată și cu ploaia, va spori senzația de neplăcut.

Strat de zăpadă:

– Decembrie cu strat de zăpadă la nivelul aproape întregii țări nu prea am mai văzut de ani buni. Ninsorile din această noapte, de mâine, vor aduce acest lucru. Singurele zone unde nu vom vedea zăpadă vor fi Dobrogea și sudul extrem al Olteniei și Munteniei, în rest, vom avea de la 5 – 10 cm pe sud, la 20 – 25 cm în Banat și chiar 35 – 40 cm prin zonele montane.

Concluzii:

– Urmează o zi cu adevărat severă din punct de vedere meteo. Ninsori abundente, ploaie înghețată, polei, viscol, temperaturi scăzute.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N-ut_QVpQbo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *