prognoze

Prognoză meteo 14 decembrie 2018–viscol, ninsori abundente

Context sinoptic:

– Ziua de mâine va fi de interes mai ales începând cu orele după amiezii și serii, când țara noastră va intra sub acțiunea unui vast câmp depresionar de origine mediteraneeană, însoțit de un front cald, asta la sud de noi, în timp ce dinspre nord avem un câmp de ocluziune în dezmembrare și o presiune anticiclonică de origine nord europeană.. Temperatura la 850 hpa va fi negativă la nivelul întregii țări, cu valori de –7 spre –9 grade pe zona Moldovei, respectiv –3 spre –5 în celelalte regiuni.  La finalul intervalului se face simțită prezența frontului cald de care menționam mai sus, astfel că temperaturi vor începe să crească și să devină pozitive. Geopotențialul arată și el foarte bine distribuția câmpurilor de presiune, astfel că valorile se vor situa la un 1.4 – 1.5 km.

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte cu minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –1 spre –3, –5 grade, mai scăzute în zonele montane, cu –10, –12 grade pe creste și –5 spre –7 în celelalte zone montane. Pe ramura estică a Moldovei este posibil să avem valori ușor apropiate de 0 grade, sau chiar ușor pozitive, spre 1 grad. Maximele, la fel ca în zilele trecute, rămân negative doar pe zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), în timp ce pentru restul țării vom avea valori de la 0 spre 2, 4 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vom avea parte de  nebulozitate joasă mai ales prin Transilvania, Banat, Crișana, Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, însă, odată cu orele amiezii și seara, singurele zone unde mai putem vorbi de un cer senin sunt prin nord vestul extrem.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață mai ales pe sudul Olteniei, Munteniei, Moldovei și în Dobrogea, dar și prin Maramureș. Vizibilitatea va avea însă de suferit odată cu intrarea frontului de precipitații și înaintarea lui în țară, astfel că, pe timpul serii, vom avea vizibilitate redusă sub 50 de metri pe arii extinse.

Precipitații:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem parte de precipitații slabe mai ales prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș. Lucrurile se schimbă odată cu seara zilei de mâine, când precipitațiile cuprind Banatul, Oltenia, Muntenia. Acestea vor fi mai ales ninsori și lapovițe pe timpul nopții în nordul Moldovei și Maramureș, iar frontul de mâine seară intră în țară cu ninsori.

precipitațiitip14decembrie

Vânt:

– Vântul slab de pe parcursul zilei prinde putere odată cu apropierea serii și intrarea frontului în țară, iar pe Muntenia putem avea parte de rafale de 40 – 45 km/h, astfel că, asociat cu ninsorile așteptate, putem vorbi chiar de un început de viscol.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine vin pe un sol rece, astfel că se vor depune practic instant, astfel că vom avea, la finalul intervalului de prognoză, între 3 – 5, 10 cm de zăpadă prin Banat, Oltenia, Muntenia.

Concluzii:

– Începând cu după amiaza și seara zilei de mâine intrăm pe un episod autentic de iarnă, care va aduce viscol pe sudul țării, ninsori abundente pe vest. Iar acesta se va manifesta pe tot parcursul weekendului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XCtS_j1hUXs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *