prognoze

Prognoză meteo 13 decembrie 2018–ninsorile devin obișnuință!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine vom fi sub influența unui câmp de presiune ridicată, în timp ce la est de țara noastră un nucleu depresionar va reuși să ajungă doar până în zona Moldovei. Acesta vine însoțit și de un front de ocluziune. La nivelul temperaturilor la 850 hpa, acestea vor fi negative, cu valori de la –5, –7 spre –9, chiar –10 grade. În ceea ce privește geopotențialul la 850 hpa, acesta va arăta cel mai bine distribuția câmpurilor de presiune, cu valori de 1.4 km la nivelul întregii țări, cu excepția ramei estice a Moldovei, acolo unde prezența nucleului depresionar din Marea Nwagră va aduce geopotențialul la 1.2 km.

Temperaturi:

– Vom avea o noapte cu temperaturi negative la nivelul întregii țări, de la –10, –12 grade pe crestele montane, –5 spre –7 grade pe restul masivelor montane, în timp ce pentru restul țării vom avea valori de –1 spre –2, –3 grade. În Banat, nordul Moldovei, Dobrogea și pe sudul extrem al Munteniei se pot atinge valori ușor pozitive, de 1 –2 grade. Nicio schimbare în privința temperaturilor maxime față de zilele precedente, rămânem cu valori negative pe zonele montane (-1 spre –3, –5 grade),

Nebulozitate:

– Dacă pe timpul nopții nori joși vor fi prezenți în mare parte din țară, ziua de mâine aduce un cer mai mult senin, iar nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și zonele montane.

Ceață:

– Condiții de ceață vom avea pe timpul nopții în Muntenia și sudul Moldovei, apoi și prin Maramureș, Moldova, Oltenia. Pe timpul nopții, în Muntenia, vizibilitatea ar putea scădea chiar și sub 50 de metri.

Precipitații:

– Pe timpul nopții vom avea parte de ceva precipitații slabe mai ales prin Meridionali, Apuseni și sudul Transilvaniei. Pe parcursul zilei precipitațiile se mută mai ales pe Moldova și prin Maramureș și Orientali. Ca și tip de precipitații, vorbim mai ales de ninsori, dar nu este exclus ca în regiunile unde sunt așteptate să avem parte și de lapoviță sau ploi temporare.

tipprecipitații13decembrie

Vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Moldovei unde, mai ales pe timpul nopții și al dimineții vom avea parte de intensificări moderate ce pot ajunge și la un 35 – 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Cel puțin pentru încă 2 –3 zile rămânem cu stratul de zăpadă de pe zonele montane, din nordul Moldovei și din nordul Munteniei (Dâmbovița și Argeș).

Concluzii:

– O zi liniștită de iarnă. Una cu temperaturi normale, cu precipitații de toate felurile, dar mai ales ninsori, cu ceva ceață pe timpul nopții și al dimineții, cu un vânt slab, poate un pic mai agitat pe nordul Moldovei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dF0Q3hVGdlw&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *