prognoze

Prognoză meteo 12 decembrie 2018–un pic de iarnă și prin sud!

Context sinoptic:

– La nivel sinoptic, România va avea mâine, spre nord vest, un câmp de presiune ridicată, însoțit de un front de ocluziune, în timp ce dinspre nord est avem de-a face cu un câmp de joasă presiune, o depresiune din Marea neagră care va lăsa și la noi precipitații.

Temperaturi:

– Revenim la minime negative în bună parte din țară, cu valori de la –10, –12 grade pe crestele montane, –6, –8 spre –9 în restul regiunilor montane, respectiv –1 spre –3, –5 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș și Oltenia. În Muntenia, Dobrogea, Banat și Crișana vom avea valori pozitive, de la 0 spre 2, 3 grade. Maximele rămân negative doar în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), în timp ce în Moldova, Transilvania și Maramureș avem valori de la 0 la 2, 3 grade. Pentru restul țării maximele nu vor trece de 3 – 5 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții nebulozitatea joasă va fi prezentă în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei și a Olteniei, unde cerul va fi mai mult senin. Odată cu înaintarea în zi, cerul devine variabil prin mare parte din țară, cu excepția Banatului și Dobrogei, unde norii joși se lasă duși cu greu.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Ceață care, odată instalată, s-ar putea să persiste chiar pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Pe timpul nopții precipitațiile vor fi prezente mai ales prin Banat, Crișana, Muntenia și zonele montane. Spre după amiază, precipitații slabe apar și prin Dobrogea și Crișana. La începutul nopții și în primele ore vorbim de ploaie, lapoviță și ninsori inclusiv prin zonele joase din Banat și Muntenia, în timp ce în Dobrogea vor predomina ploile.

precipitații12decembrie

Vânt:

– Vântul va sufla slab până la moderat pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepția Olteniei, unde rafalele pot ajunge și la valori de 45 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de ieri din zonele deluroase ale Munteniei, atât de frumoase, au lăsat în urma lor și un strat nou de zăpadă prin Dâmbovița și Argeș, care ajunge și la 6 – 8 cm. Avem strat consistent în continuare pe creste, dar și prin nordul și estul Moldovei.

Concluzii:

– Cel puțin pentru scurt timp, inclusiv prin sud și vest, nu doar prin zonele montane,  vom avea parte de un scurt episod de iarnă, cu ceva fulgi de nea care să ne facă să ne dorim și mai mult Crăciunul. În rest, nu vom avea modificări deosebite față de zilele trecute: temperaturi normale pentru data din calendar, vânt slab, ceață și nebulozitate joasă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Npwy95__R90&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *