prognoze

Prognoză meteo 11 decembrie 2018–vreți zăpadă? Hai la munte!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine vine cu schimbări rapide de la un moment la altul, din punct de vedere sinoptic. Astfel, dacă la începutul intervalului de prognoză deasupra țării noastre acționează un câmp de presiune ridicată, acesta pierde teren în fața un câmp de joasă presiune, cu aceeași origine în nordul Europei, care vine însoțit și de un front de ocluziune. Linia de grosime care diferențiază precipitațiile lichide de cele solide se va situa la est de țara noastră. 

Temperaturi:

– Minimele rămân negative la nivelul zonelor montane, cu valori ce pot trece pragul de ger (-10, –11 grade pe nordul extrem al Orientalilor), în timp ce în restul regiunilor montane vom avea valori de la –1 spre –3, –4 grade. Valori ușor negative vom avea și pe nordul Moldovei (-1, –2 grade), în timp ce în restul țării vom avea minime de la 0 spre 2, 4 grade. Lucrurile nu vor suferi modificări la nivelul maximelor, nici ca distribuție, nici ca valori, astfel că rămânem la temperaturi negative în zonele montane (-1 spre –3, –4 grade) respectiv 1 –3, 5 grade pentru restul regiunilor.

Nebulozitate:

– Dacă pe timpul nopții și al dimineții norii joși vor fi prezenți în cea mai mare parte a țării, în cea de a doua parte a zilei, mai ales în Moldova, Dobrogea, Oltenia și prin zonele montane, vom avea parte de un cer variabil mai mult senin.

Ceață:

– Nu scăpăm de ceață nici mâine, dar, spre deosebire de zilele precedente, se va manifesta mai ales prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zonele montane și sudul Moldovei, dar la o intensitate mult mai mică. 

Precipitații:

– Pentru ziua de mâine precipitațiile vor fi prezente mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane, dar și prin Olteni, Muntenia, izolat și prin Transilvania și Maramureș. În zonele montane avem ploi, lapovițe și ninsori, în timp ce în sud vor predomina ploile, iar spre seară, în dealurile Munteniei ar putea apărea și lapoviță și ninsoare.

Vânt:

– Vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepția sudului extrem al Olteniei, unde vom avea parte de intensificări moderate ale vântului.

Strat de zăpadă:

– Așa cum anticipam deja, strat de zăpadă mai avem doar pe zonele montane, pe creste mai mult, și câțiva centimetri pierduți prin nordul Moldovei (4 cm la Darabani).

stratdezăpadă11decembrie

Concluzii:

– Nu avem parte de schimbări majore din punctul de vedere al vremii, mâine. Temperaturile nu variază, avem valori pozitive la nivelul întregii țări, ceața se mai risipește dar nu dispare, precipitațiile apar și ele (ninsori la munte, ploi în rest) iar vântul este slab.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cOX6AjETbvI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *