prognoze

Prognoză meteo 06 decembrie 2018–Moș Nicolae cu vreme de iarnă

Context sinoptic:

– Mâine ne aflăm sub influența unui câmp de presiune ridicată. Ca și fronturi, la est de noi avem un front de ocluziune în timp ce dinspre vest se apropie un front cald care va trece și el în unul din ocluziune înainte de a ne afecta.

Temperaturi:

– La noapte vom avea minime sub pragul gerului pe crestele montane, unde se vor atinge valori de –10 spre –12 grade. În restul zonelor montane vom avea minime de –3 spre –5, –7 grade, în timp ce în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom avea minime de –1 spre –3, –4 grade, valori care se pot atinge și pe sudul Dobrogei. În sudul Moldovei, Oltenia și Muntenia vom avea minime ușor pozitive, 0 – 2, 3 grade. Maximele de mâine vor rămâne negative doar pe zonele montane, cu valori între –2 spre –4, –5 grade. Și pe estul Moldovei sunt posibile valori ușor negative, de –1, –3 grade. Pentru restul țării vom avea maxime de 0 – 3, 5 grade.

maxime06decembrie

Nebulozitate:

– Pentru ziua de mâine avem parte de un cer mai mult senin în cea mai mare parte a timpului și în cea mai mare parte a țării, cu excepția Munteniei, Olteniei, nordului Moldovei și a zonelor montane, unde nebulozitatea joasă se va păstra accentuată.

Ceață:

– Ziua de mâine aduce condiții de ceață pe Oltenia, Muntenia, Munții Banatului, regiuni în care vizibilitatea va scădea sub 200 și sub 50 de metri. Există șanse să avem parte de o ceață persistentă pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Doar la începutul nopții și spre dimineață mai sunt condiții de precipitații slabe pe sudul țării, iar acestea pot fi și ploi, lapoviță sau ninsoare.

Vânt:

– Pe timpul nopții și până spre orele prânzului mâine vântul va prezenta intensificări moderate ce pot ajunge și la 40 – 45 km/h pe sudul Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei. În restul țării vom avea parte de un vânt slab, iar spre seară acesta se va domolii și prin Moldova și Dobrogea.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă mai scade pe sudul țării (mai avem puțin prin estul Olteniei și sudul extrem al Munteniei ( 2 – 7 cm), zonele montane (cu un vârf de 30 – 35 cm pe crestele montane, respectiv 1 – 5, 10 cm în restul zonelor montane. Strat de zăpadă mai avem și pe nordul Moldovei, cu 2 – 10, 15 cm.

Concluzii:

– Urmează o zi liniștită din punct de vedere meteo, normală pentru data din calendar. Vântul va fi cel care va pune ceva probleme, mai ales pe Moldova, Dobrogea și Muntenia. Ceața nu dispare din Oltenia, Muntenia și Munții Banatului iar temperaturile vor fi normale pentru data din calendar. Precipitații slabe, prin sud, noaptea și spre dimineață.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ET2mBCQPjeo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *