prognoze

Prognoză meteo 04 decembrie 2018–o zi dinamică meteorologic!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne menține sub influența unui câmp de presiune scăzută, dar și în traiectoria a două fronturi reci: unul care se destramă și altul care ne va afecta de miercuri. 

Temperaturi:

– Pe timpul nopții rămânem cu temperaturi negative pe zonele montane (-1 spre –3 grade), Moldova (-1 spre –3, –5 grade), Muntenia și Oltenia cu valori de –5, –7 grade. În Dobrogea, Transilvania, Maramureș minimele vor ajunge și la 1 – 3, 4 grade. În Banat și Crișana vom avea minime cu mult peste normalul perioadei, în jurul a 5 – 7 grade. Ziua de mâine aduce maxime pozitive în aproape toată țara, cu excepția Munteniei și Olteniei, unde se vor opri la valori de –1 spre –3, –4 grade. Ușor negative vor fi și valorile maxime din nordul Moldovei (spre –1 grad). pentru restul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom avea maxime de la 2, 3 grade spre 5 – 7 grade.

Nebulozitate:

– La fel ca și luni, nebulozitatea joasă va fi prezentă în aproape toată țara, în aproape tot intervalul de prognoză. Pe timpul nopții vom avea un cer variabil spre senin mai ales prin Moldova, Orientali și Meridionali.

Ceață:

– La noapte și până spre orele prânzului vom avea parte de condiții de  ceață pe Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, regiuni în care și vizibilitatea va scădea sub 200 și sub 50 de metri.

Precipitații:

– Un front de precipitații va traversa țara de la vest la est, afectând la început Banatul, Crișana, zonele montane, apoi, spre seară, inclusiv Muntenia și Moldova. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și doar la finalul intervalului, în nordul Maramureșului s-ar putea transforma în lapoviță și ninsoare.

Vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot intervalul de prognoză la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Puținul strat de zăpadă rămas pe sudul țării (2 – 10 cm), respectiv Moldova (2 – 16 cm) este și cel care va avea o contribuție extrem de importantă la temperaturile maxime negative din aceste regiuni, mâine. Cel puțin pentru această săptămână nu sunt semne majore că am avea parte de noi ninsori care să contribuie la reîmprospătarea acestui strat.

stratdezăpadă04decembrie

Concluzii:

– O zi cu multă ceață, cu diferențe importante de temperatură de la o regiune la alta (negative în sud, spre peste normalul perioadei în vest) cu ceață persistentă pe sud, cu precipitații care vor traversa țara de la vest la est. O zi dinamică din punct de vedere meteo.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Tdy4tAHiT8g&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *