prognoze

Prognoză meteo 03 decembrie 2018–se încălzește, ceața ne strică ziua!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine, din punct de vedere sinoptic, seamănă cu o partidă de șah, unde piesele de presiune ridicată și scăzută sunt extrem de bine poziționate pe tabla de joc și orice mișcare poate genera schimbări importante. România va intra sub acțiunea unui câmp de presiune în scădere, care ne va afecta pe o perioadă de mai multe zile. Din punct de vedere al fronturilor, momentan nu suntem sub influența nici unuia, chiar dacă la vest de România este în plin avans un front rece, care va ajunge spre noi abia la mijlocul săptămânii.

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte cu valori minime negative în Moldova (-4 spre –6, –8 grade), Dobrogea, Muntenia, Oltenia (-3 spre –5, –6 grade), respectiv Transilvania cu –2, –3 grade. În zonele montane vom avea parte de minime mai generoase decât în Moldova sau Muntenia, cu valori în jurul a –2 spre –4, –5 grade. În Maramureș, Crișana și Banat vom avea minime pozitive 1 – 3, 4 grade. Începând de mâine deja vorbim de o țară împărțită în două: Moldova (nord și centru), Muntenia și Oltenia rămân cu maxime negative (-1, –3 spre –5 grade), în timp ce pentru sudul Moldovei,  Dobrogea, Transilvania,  Maramureș, urcăm spre valori pozitive (0 – 1, 3 grade). Vestul revine la ceea ce știe cel mai bine, să aibă parte de cele mai ridicate valori ale zilei: 5 – 7, 8 grade. La multe vom avea temperaturi maxime în jurul a 0 spre –1, –2 grade pe creste, dar ușor pozitive în restul zonelor montane.

Nebulozitate:

– Dacă pe timpul nopții și al dimineții avem parte de un cer senin, mai ales prin Moldova (nord), Transilvania și zonele montane, pe parcursul zilei cerul se acoperă de nori joși la nivelul întregii țări, astfel că soarele redevine scump la vedere.

Ceață:

– Condiții de ceață pe arii extinse mâine, dar cele mai afectate zone vor fi Oltenia, Muntenia, Moldova, unde vizibilitatea va scădea frecvent sub 50 de metri, dar și prin Banat, Crișana, zonele montane și Maramureș, cu vizibilitate sub 200 de metri.

Precipitații:

– Vom avea parte de precipitații mai ales pe Banat, Crișana, Maramureș și Apuseni. În condițiile temperaturilor din aceste zone, vorbim doar de ploi. Vorbim de cantități neimportante, maxim 5 – 7 l/mp în 24 de ore de prognoză.

precipitații03decembrie

Vânt:

– Nici vântul nu ne va pune probleme mâine, vom avea parte de un vânt slab pe tot intervalul de prognoză, la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Nicio modificare în ceea ce privește stratul de zăpadă din Moldova (11 – 19 cm în nord, 2 – 14 cm în centru), în schimb pe Oltenia și Muntenia acesta a mai pierdut ceva cm, astfel că acum mai avem 12 cm la Zimnicea și Bechet, respectiv 2 – 7, 8 cm în Oltenia și prin vestul și sudul extrem al Munteniei. În zonele montane avem 19 cm la Bâlea Lac sau 21 cm la Ceahlău Toaca.

Concluzii:

–  Ziua de mâine vine cu o creștere a temperaturilor maxime, mai ales pe vestul țării, rămânem cu minime și maxime negative în Moldova, Oltenia și Muntenia. Ceața va crea mari probleme tot pe sudul țării, apar precipitațiile, ploi, în Banat și Crișana.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XMN4TLy5cHQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *