prognoze

Prognoză meteo 02 decembrie 2018–iarnă în calendar, iarnă în termometre!

Context sinoptic:

– La nivelul țării noastre avem de-a face cu un câmp de presiune ridicată, anticiclonică, iar un front cald în dezmembrare se află situat la nord de țara noastră.

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte deosebit de rece, cu valori care se vor apropia și vor trece de pragul de ger în multe regiuni. În Orientali, nordul și centrul Moldovei minimele vor coborî până la valori de –10, –12 grade. În restul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș vom avea minime de la –5 spre –7, –9 grade. Zona Meridionalilor, Apusenii, Banatul și Crișana vor avea parte de ceva temperaturi mai blânde,  cu valori de –1, spre –3, –5 grade. Rămânem cu maxime negative în bună parte din țară. Vom avea –3, –5 spre –6 grade în Moldova, –1 spre –3, –4 grade în Oltenia, Muntenia Transilvania, Maramureș și mare parte din Dobrogea. În zonele montane vom avea parte de minime în jurul a –2 spre –4 grade, în timp ce în dealurile Munteniei, Banat și Crișana vom ajunge la maxime pozitive, 1 – 3, 4 grade.

maxim02decembrie

Nebulozitate:

– Începem ziua cu nebulozitate joasă accentuată mai ales pe vestul țării, pentru ca mai apoi să avem parte de nori joși, seara, prin Moldova, Oltenia, vestul și centrul Munteniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață pe zona Moldovei, Olteniei și Munteniei. Ceața ar putea persista, mai ales în sudul țării, și la orele amiezii și serii.

Precipitații:

– Nicio șansă de precipitații pentru ziua de mâine.

Vânt:

– Vom ave parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Avem în continuare strat de zăpadă pe Oltenia, Muntenia (în sudul extrem al Olteniei 10 – 17cm, în rest 3 – 10 cm), zonele montane (de la 1 cm la 19 – 20 cm) nordul și centrul Moldovei cu  5 – 10 cm pe centru și 15 – 20 cm pe nord). Cum pentru perioada imediat următoare nu așteptăm precipitații importante, stratul de zăpadă va continua să scadă.

Concluzii:

– Ne așteaptă o nouă zi rece, cu temperaturi mult mai scăzute decât normele perioadei. În rest nu vom avea parte de niciun fenomen meteo ieșit din comun.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Xm0twLowKVQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *