prognoze

Prognoză meteo 30 noiembrie 2018–Sfântul Andrei cu ger și ninsori!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine aduce aceeași presiune ridicată, asociată unui câmp anticiclonic, care afectează toată zona de est, sud est a Europei. În bazinul Mării Negre avem un front de ocluziune care însă nu ne afecta deloc pe noi.

Temperaturi:

– Urmează o noapte deosebit de rece, geroasă de-a dreptul în multe regiuni. În zonele montane minimele vor coborî și la valori de –9, –11 spre –13 grade. La fgel de rece va fi și în nordul și centrul Moldovei și Oltenia cu temperaturi de –9 spre – 11 grade. În sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Transilvania și Maramureș vom avea minime de –5 spre –7 grade, în timp ce în Banat și Crișana se vor duce spre –1, –3 grade. Nu avem vești bune nici în ceea ce privește temperaturile maxime. În nordul orientalilor se păstrează la valori de –10, –12 grade, în restul zonelor montane, nordul și centrul Moldovei nu vor crește mai mult de –6 spre –8 grade, în timp ce în restul țării vom avea maxime de –2 spre –4, –6 grade. Doar în Crișana este posibil să reușim să ajungem la un 0 grade sau chiar un grad cu plus.

maxime30noiembrie

Nebulozitate:

– Unul din motivele pentru care vom avea temperaturi atât de scăzute este și cel legat de nebulozitatea joasă, care nu va mai fi așa prezentă ca în zilele trecute Vom avea parte de un cer variabil spre senin în cea mai mare parte a țării, doar seara, prin Moldova, Dobrogea și sudul extrem al Munteniei este posibil să se adune iar nori joși compacți.

Ceață:

– Condiții de ceață ar putea fi, pe timpul nopții mai ales în sudul extrem al Munteniei, iar mâine seară mai ales prin Oltenia, Muntenia și mai ales Moldova.

Precipitații:

– Ziua de mâine nu aduce precipitații decât spre finalul intervalului de prognoză, în zona Moldovei, ca urmare a apropierii unui front de precipitații ce vine dinspre est. Acestea vor fi ninsori slabe.

Vânt:

– Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a zilei la nivelul întregii țări, cu excepția nopții și al dimineții, în estul Munteniei și sudul Moldovei, unde intensificările vor fi moderate și pot ajunge la rafale de 40 – 45 km/h.

Strat de zăpadă:

– Avem în continuare strat de zăpadă pe Oltenia (10 – 17 cm), Muntenia (3 – 5, 7 cm), zonele montane (9 – 15 cm) nordul și centrul Moldovei (10 cm în centru, 15 – 20 cm pe nord). Moldova va mai primi câțiva cm de zăpadă și ca urmare a ninsorilor de mâine seară.

Concluzii:

– Avem parte de o nouă noapte geroasă și de o zi deloc prietenoasă din punct de vedere al temperaturilor, chiar dacă soarele se va mai arăta pe cer.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5hJaldy2Vw0&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *