prognoze

Prognoză meteo 28 noiembrie 2018–cod galben de viscol!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește România fix la ciocnirea dintre un anticiclon centrat pe nordul Europei, aflat într-o deplasare către est și un ciclon mediteranean care ne va afecta mâine. În același timp, un front rece se va afla deasupra țării noastre. La nivelul temperaturii la 850 hpa, intrăm, odată cu orele nopții, pe valori negative și acestea vor scădea în continuu, astfel că la orele serii ajungem să avem temperaturi în stratul superior și de –8, –10 grade. În ceea ce privește geopotențialul la 850 hpa, asta capătă valori clare de anticiclon (1.5 km și chiar 1.6 km pe nordul Moldovei).

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi foarte scăzute pe Orientali și Moldova. Pe crestele Orientalilor se vor atinge chiar și valori de –10, – 12 grade, cu –6 spre –9 în celelalte zone montane din vestul Moldovei. În Moldova vom avea minime de la –3 spre –5, –6 grade. Minime ușor negative se pot atinge și pe estul Munteniei (-1 grad) în timp ce în restul țării vom avea valori de la 0 spre 2, 4 grade. Maximele rămân și ele negative pe zonele montane (-6 spre –8, –10 grade în Orientali, –1 spre –2, –4 grade în restul zonelor montane), Moldova (-3 spre –5, –6 grade), Dobrogea, Muntenia și Oltenia (-1 spre –3, –5 grade). Pentru restul țării vom avea valori ușor pozitive (0 – 1, 3 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții vom avea nebulozitate joasă compactă la nivelul întregii țări. Pe timpul după amiezii și spre seară cerul devine variabil prin zona Orientalilor, Transilvaniei și prin zona de Curbură.

Ceață:

– Condiții de ceață vom avea pe timpul nopții mai ales prin zonele montane, dar vizibilitatea va fi mâine îngreunată mai ales pe sudul țării, în intervalul de maximă intensitate a ninsorilor și viscolului, astfel că vizibilitatea va scădea frecvent sub 50 de metri și pe alocuri va fi chiar 0.

Precipitații:

– Încă din seara zilei de marți am intrat sub influența ciclonului mediteraneean și vom avea parte de precipitații din partea acestuia pe tot parcursul zilei de miercuri. Ele se vor concentra mai ales pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar precipitații slabe vor fi la începutul intervalului de prognoză și prin Moldova, Banat, Transilvania și zonele montane. Spre seară precipitațiile scad în intensitate și se restrâng mai ales pre Munții Banatului. La începutul intervalului vorbim de ninsori doar pe zona Moldovei, în timp ce în restul țării predomină ploile. Odată cu avansul frontului rece, apar ninsorile și prin estul Munteniei, apoi prin toată Muntenia, Oltenia, Dobrogea și zonele montane. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi consistente pe sud, între 20 și 30 l/mp în 24 de ore

Vânt:

– Dintr-un scenariu cu fenomene severe de iarnă nu are cum să lipsească vântul. Acesta va prezenta intensificări susținute mai ales în Moldova, Dobrogea, Oltenia, iar la rafală ar putea atinge și 65 – 70 km/h. Vorbim așadar de apariția viscolului pe sudul țării.

Strat de zăpadă:

– În acest moment mai avem un strat mic de zăpadă pe nordul Moldovei, dar ninsorile de mâine vor aduce un strat proaspăt și pe sudul țării (10 – 20 cm).

stratdezăpadă28noiembrie

Concluzii:

– Avem parte mâine de o veritabilă repriză de iarnă, cu ninsori consistente, vânt, temperaturi extrem de scăzute.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VvcDT4YHsMo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *