prognoze

Prognoză meteo 27 noiembrie 2018–preambulul unui nou episod de iarnă!

Context sinoptic:

– Așa cum vă spuneam de câteva zile, intrăm într-o nouă perioadă în care iarna își face din nou simțită prezența pe la noi, cu toată pleiada de fenomene. Din punct de vedere sinoptic, mâine ne vom afla sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, asociat și unui ciclon mediteraneean extrem de activ care va aduce precipitații importante. Dimpreună cu el vom fi afectați și de un front de ocluziune, situat exact pe țara noastră. Extrem de importantă este evoluția temperaturilor la 850 hpa. Dacă marți avem de-a face încă cu valori pozitive în cea mai mare parte a țării, lucrurile se vor schimba radical începând cu seara și mai ales noaptea de marți spre miercuri, când trecem pe valori mult negative și precipitațiile se transformă în ninsoare și în sudul țării, odată cu înaintarea anticiclonului siberian. Acest lucru se vede și la nivelul geopotențialului la 850 hpa, care pe parcursul zilei de marți va fi la valori de 1.2 km spre 1.3 km.

Temperaturi:

– Nu avem modificări majore la nivelul temperaturilor minime, cel puțin nu momentan. Avem parte de minime negative pe Orientali și nordul Moldovei, cu –3 spre –1 grad. În Moldova, estul Munteniei și Dobrogea avem parte de minime de la 0 – 2, 4 grade, în timp ce pentru restul țării ne vom opri la valori de 5 – 7, 9 grade. Valorile maxime nu vor suferi modificări majore, nici ca valori, nici ca distribuție, astfel că rămân cu temperaturi negative pe Orientali și nordul Moldovei (-4 spre –2, –1 grad). Pe centrul și sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș se vor atinge 3 – 5, 7 grade. Cele mai mari valori se pot atinge pe sudul Transilvaniei, 9 – 10 grade.

Nebulozitate:

– Timid și doar pentru câteva zeci de minute, și-a făcut azi apariția soarele și prin București. Ziua de mâine aduce din nou nebulozitate joasă extinsă la nivelul întregii țări, cu o acoperire de 100%, cu excepția estului Munteniei și zonele montane, unde putem avea un grad de acoperire cu nori joși spre 75%.

Ceață:

– Condiții persistente de ceață vom avea mâine iarăși la nivelul întregii țări, dar mai ales pe Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei și zonele montane, locuri unde inclusiv vizibilitatea va scădea inclusiv sub 50 de metri.

Precipitații:

– Pe timpul nopții și al dimineții precipitațiile sunt prezente  mai ales pe nordul țării, zonele montane și Crișana, dar, odată cu orele amiezii și mai ales seara, acestea se extind din sud spre toate zonele țării iar pe zonele sudice vor fi mai importante cantitativ. La început vorbim mai ales de ploi în cea mai mare parte a țării și ninsori doar prin nordul Moldovei, dar, odată cu amiaza și seara ninsorile cuprind toată Moldova și apar și prin estul Munteniei. Pe sudul țării precipitațiile cumulate vor ajunge la un 15 – 20 l/mp.

precipitații27noiembrie

Vânt:

– În prima parte a intervalului de prognoză vântul va sufla slab până la moderat, dar, odată cu apropierea serii, acesta prinde putere pe centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și Muntenia, zone unde va ajunge să aibă, la rafală, și viteze de 65 – 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă a continuat să scadă atât în Moldova cât și în zonele montane, astfel că acum abia mai avem un 10 – 15 cm punctiform. Ninsorile așteptate începând cu mâine seară și apoi miercuri vor ajuta la reîmprospătarea acestuia și apariția unui strat nou și pe sudul țării.

Concluzii:

– Ziua de mâine, mai ales cu cea de a doua parte a ei, reprezintă începutul unui noi episod de iarnă care va afecta mare parte din țara noastră. Vom avea parte de precipitații, de vânt care va deveni destul de puternic, de ceață, de nori joși și de un peisaj de iarnă veritabilă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uCLpos7Y91E&w=853&h=480]

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *