prognoze

Prognoză meteo 26 noiembrie 2018–o nouă săptămână, noi provocări meteo!

Context sinoptic:

– Devine o obișnuință ca după un weekend liniștit și fără fenomene meteo deosebite, să urmeze o săptămână agitată și cu schimbări bruște. Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine ne aduce sub influența unui câmp de presiune scăzută, iar la nivel de fronturi avem un front cald, la nord de noi, care ne părăsește, în timp ce în spatele lui vine spre noi un front rece, despre care vom vorbi în perioada următoare.

Temperaturi:

– Noaptea car urmează aduce valori de temperatură pozitive aproape în toată țara, inclusiv prin zonele montane. Excepție va face nordul Moldovei, acolo unde rămânem pe valori ușor negative, în jurul a –1 grad. Vom avea valori de la 0 la 2 – 4, 5 grade în centrul și sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, în timp ce în Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana vom atinge și 5 – 7, 9 grade. În ceea ce privește valorile maxime de temperatură, acestea rămân negative sau apropiate de 0 grade în zona Orientalilor, nordul și centrul Moldovei. În sudul Moldovei, Oltenia și Muntenia vom avea maxime de la 3 – 5, 7 grade, în timp ce în Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și  Crișana vom avea maxime de 7 – 9, 11 grade, izolat chiar spre 12 grade în sudul Dobrogei.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții și al dimineții cerul va fi variabil doar prin zona Dobrogei, în timp ce în restul regiunilor vom vorbi de un cer acoperit cu nori joși compacți. Spre seară, aceștia vor cuceri și ultima redută, Dobrogea.

nebulozitate26noiembrie

Ceață:

– Ceața va fi, din nou, unul din fenomenele principale pentru ziua de mâine. Vorbim de ceață persistentă în aproape toată țara, cu vizibilitate redusă pe arii extinse nu doar sub 200 de metri dar și sub 50 de metri.

Precipitații:

– Vom avea parte și de precipitații prin aproape toate regiunile țării. La începutul intervalului de prognoză acestea își vor face apariția prin Banat și Crișana. Apoi se vor extinde și pe Maramureș, zonele montane, pentru ca seara să le regăsim și prin Dobrogea, Muntenia. Precipitațiile vor fi preponderent ploi, cu excepția nordului Moldovei, unde vom putea vorbi și de lapoviță și ninsoare. Cantități de precipitații mai importante vom avea e banat (10 – 15 l/mp) și zonele montane (unde se pot atinge chiar și 20 – 25 l/mp).

Vânt:

– Vânt slab la nivelul întregii țări, cu excepția Banatului, unde, cel puțin până la orele dimineții, vom putea avea intensificări și în jurul a 50 – 55 km/h.

Strat de zăpadă:

–  Stratul de zăpadă a continuat să scadă, iar acum, pe nordul Moldovei și zonele montane mai avem un strat în jurul a 10 – 18 cm, cu un vârf de 21 de cm la Cotnari, respectiv 25 cm la Ceahlău Toaca.

Concluzii:

– Începem o săptămână interesantă meteorologic, care va duce din nou semne de iarnă prin România. Dar, cel puțin pentru ziua de mâine, meniul meteorologic este neschimbat: vreme mohorâtă, ceață, ploi, temperaturi scăzute, cel puțin prin sudul țării și Moldova.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=E5WuJxodV2s&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *